Η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού η εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι ορμόνες που λαμβάνουν οι γυναίκες στα πλαίσια της διέγερσης των ωοθηκών δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθους νόσου, ωστόσο, είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος όλων των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω κλινικής εξέτασης και απεικονιστικού ελέγχου.

Όπως ανέφερε ο Μαιευτήρας Χειρουργός – Γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, μιλώντας πρόσφατα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί δεκάδες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο και με δείγμα χιλιάδων γυναικών για τη σχέση των φαρμάκων των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την ανάπτυξη καρκίνου. Οι μελέτες αυτές καταρρίπτουν το μύθο που ανέφερε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών δεν αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθη νόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση δε διαφέρει από εκείνον του γενικού πληθυσμού.

Σε μία μελέτη από την Αυστραλία αναφέρεται παροδική αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μόνο για τον πρώτο χρόνο έπειτα από τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα, όμως, είναι καθησυχαστική, σημείωσε ο κ. Τρομπούκης, τονίζοντας πως η αύξηση αυτή αποδίδεται σε επιτάχυνση της ανάπτυξης προϋπαρχό­ντων όγκων καθώς και σε ανεπαρκή έλεγχο. «Γι’ αυτό το μήνυμα που στέλνουμε στις γυναίκες είναι ότι ο έλεγχος των μαστών πριν από τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας είναι αναγκαίος» υπογράμμμισε ο κ. Τρομπούκης.

Συγκεκριμένα ο μαστογραφικός έλεγχος (κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα μαστών ή μαστογραφία) είναι απαραίτητος σε όλες τις γυναίκες άνω των 30 ετών που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και σε μικρότερες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό. Η έγκαιρη διάγνωση ενός όγκου σε μία γυναίκα είναι σημαντική, καθώς πάντα πρωτεύοντα ρόλο έχει η αντιμετώπιση του καρκίνου και ακολουθεί η επιθυμία τεκνοποίησης.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Τρομπούκης, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, μπορούν πλέον να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Υπάρχουν μέθοδοι, όπως η κατάψυξη ωαρίων, εμβρύων ή η λαπαροσκοπική αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, που βοηθούν τις γυναίκες με καρκίνο να ζήσουν το όνειρο της μητρότητας και να γίνουν μητέρες ακόμη και μετά την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία.

Φωτό: iatronet.gr


Σχολιάστε εδώ