Μάστιγα για παιδιά και ηλικιωμένους η πνευμονιοκοκκική νόσος

Μάστιγα για παιδιά και ηλικιωμένους η πνευμονιοκοκκική νόσος

-Προλάβετε έγκαιρα τις συνέπειες με εμβολιασμό

Η πνευμονιοκοκκική νόσος (ΠΝ), συμπεριλαμβανόμενης της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου (ΔΠΝ), προκαλεί περίπου 1,6 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, κυρίως σε βρέφη και ηλικιωμένους.

Ο όρος πνευμονιοκοκκική νόσος περιγράφει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας, γνωστό επίσης και ως πνευμονιόκοκκος. Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας πα­γκοσμίως.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής νόσου διαφέρουν ανάλογα με την ασθένεια:
• Η πνευμονία με βακτηριαιμία μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό και άλλες μη συγκεκριμένες ενδείξεις νόσου. Μπορεί να εξελιχθεί σε σήψη.
• Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό, υπνηλία, ευερεθιστότητα, παροξυσμικές κρίσεις και ακαμψία του αυχένα.
• Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος.
• Η πνευμονιοκοκκική οξεία μέση ωτίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στο αυτί, πυρετό, εμετό, διάρροια και προσωρινή απώλεια ακοής.
• Η πνευμονιοκοκκική οξεία ιγμορίτιδα μπορεί να περιλαμβάνει πυρετό, καταρροή και βήχα.

Μετάδοση
Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας συναντάται στη μύτη και το φάρυγγα. Τα άτομα που φέρουν τον
πνευμονιόκοκκο στη ρινοφαρυγγική οδό είναι πιθανό να τον μεταδώσουν μέσω σταγονιδίων, όπως με το φτάρνισμα και το βήχα, σε άλλα άτομα με τα οποία έχουν στενή επαφή. Ωστόσο δεν θα αρρωστήσουν όλα τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με το βακτήριο.

Παράγοντες κινδύνου
Η πιθανότητα εμφάνισης πνευμονιοκοκκικής νόσου επηρεάζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι:

• Ηλικία: Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονιοκοκκικής μόλυνσης, όπως και οι ενήλικες άνω των 65 ετών. Μάλιστα ο πνευμονιόκοκκος είναι η πιο κοινή αιτία πνευμονίας της κοινότητας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
• Προϋπάρχουσες ασθένειες: Προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ο HIV, ο διαβήτης, η πνευμονική αρτηριακή νόσος και η ασπληνία καθιστούν αυτά τα άτομα περισσότερο ευπαθή απέναντι στην πνευμονιοκοκκική νόσο.
• Φροντίδα παιδιών εκτός σπιτιού: Τα παιδιά που δέχονται φροντίδα εκτός σπιτιού εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλα παιδιά.

Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει εντάξει στο πρόγραμμα εμβολιασμού το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκκκικό εμβόλιο για τους ενήλικες, άνω των 50 ετών, οπότε καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 100%.

Το 13δύναμο συζευγμένο αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο προσφέρει προστασία από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως είναι η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, η σηψαιμία και η οξεία μέση ωτίτιδα. Για του ενήλικες άνω των 50 ετών συνίσταται η χορήγηση μιας μόνο δόσης εφάπαξ, ενώ μπορεί να συγχορηγηθεί με εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης.


Σχολιάστε εδώ