ΤΙΡΑΝΤΕΣ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ

ΤΙΡΑΝΤΕΣ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ

+ Παρουσίαση βιβλίου



Συγγραφέας
ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ


Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967…
Τα τανκς παρελαύνουν στην Αθήνα. Η δικτατορία των συνταγματαρχών γράφει τη δική της μελανή ιστορία.

Την ίδια ώρα στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα η 13χρονη Αγγελική με την παρέα της μιμούνται τους αρχαίους Μαραθωνομάχους, ιδρύουν τις Τιράντες με Πείσμα και οργανώνουν τη δική τους αντίσταση…

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην ομάδα μας για πάντα… να έχω πείσμα εναντίον όσων αρπάζουν την ελευθερία μου και την ελευθερία της πατρίδας…»

Ο όρκος τους, ανάλογος με εκείνον της Φιλικής Εταιρείας, είναι μόνο η αρχή. Με πείσμα κι έμπνευση, έχοντας σύμμαχό τους έναν φοιτητή, έναν Ιταλό συγγραφέα και έναν γάιδαρο, θα περιλούσουν τον δικτάτορα τέως Εύζωνα με αχυρο-πουπουλένιες μπάλες μελιού, θα παίξουν κρυφτούλι με τον τρελάρα τον χωροφύλακα και τους αστυνομικούς, θα πάρουν πίσω τα βιβλία τους απ’ τον παπά Ισίδωρο και θα φέρουν τα πάνω κάτω στον παραθαλάσσιο οικισμό.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει με χιούμορ και αμεσότητα τα γεγονότα από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας μέχρι και την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο…

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Από τα άγουρα χρόνια των κοντών παντελονιών είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη φύση και τις μυρωδιές του κάμπου. Τα βιώματα αυτής της εποχής σημάδεψαν τη ζωή του, κι όταν έγινε δάσκαλος και ήρθε σε επαφή με το παιδί, αγάπησε το λογοτεχνικό βιβλίο. Σπούδασε θέατρο, μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Παράλληλα επισκέπτεται δεκάδες σχολεία όπου κουβεντιάζει με τα παιδιά-αναγνώστες και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις.
Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και το διάστημα 2002-2014 διετέλεσε Σύμβουλος και Έφορος στο Δ.Σ. αυτού. Την περίοδο 2015-2017 επιμελήθηκε τη στήλη «Ζήτω η Περιέργεια!» στο ένθετο «Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου» της ηλεκτρονικής εφημερίδας Kosvoice.gr.
Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα (1994), το ανέκδοτο θεατρικό έργο «Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο», απέσπασε διάκριση από τη Γ.Λ.Σ. Έκτοτε κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, καθώς και στο βιβλίο Γλώσσα Δ΄ Δημοτικού – Πετώντας με τις λέξεις. Συνολικά μέχρι τώρα έχει τιμηθεί τρεις φορές, ενώ το βιβλίο του Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2004) έχει συμπεριληφθεί το 2005 στα White Ravens της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.
Συνεργάστηκε με τις Εκδόσεις Μίνωας και Ελληνικά Γράμματα, ενώ δύο βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παρρησία.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα εφηβικά μυθιστορήματα: ΟΣΤΡΑΚΟ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ, το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, καθώς και τα παιδικά: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ, ΕΝΑ…ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ, Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΤΡΕΛΟ ΜΟΥ ΑΜΑΞΙΔΙΟ και ΓΙΑΣΜΙΝ – ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Και το ταξίδι στον γοητευτικό κόσμο των βιβλίων συνεχίζεται… βγάζοντας κάθε φορά από τη φαρέτρα των ενδιαφερόντων του ό,τι η έμπνευση μπολιάσει. Παράλληλα δε σταματά να οραματίζεται, να διαβάζει, να ακούει μουσική, να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Κι όσο περνάει ο καιρός και η «Ιθάκη» των ονείρων του περιμένει στο βάθος του ορίζοντα, μακαρίζει τη στιγμή που βρέθηκε στον δρόμο της και νιώθει πληρότητα που τα βιβλία του φτάνουν στα χέρια σας…


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Σειρά: Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
Ηλικία: 9 – 13
Κατηγορία: Ανθρώπινες σχέσεις, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Περιπέτεια
ISBN: 978-618-01-3081-2
ISBN Ebook: 978-618-01-3082-9


Παρουσίαση βιβλίου

Το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210 3217917) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Μερκούριο Αυτζή, με αφορμή τα 20 ΧΡΟΝΙΑ προσφοράς του στην παιδική λογοτεχνία και την έκδοση του νέου βιβλίου του, στον χώρο του café, το Σάββατο 23/11/2019 17:00 μμ.

> Για το σύνολο του έργου του θα μιλήσει η Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια στο ΠΤΠΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας.
> Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

♦ Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η χορωδία του 1ου Δημ. Σχ. Μελισσίων με την καθοδήγηση της δασκάλας μουσικής Μαρίας Τσικούρα.


Σχολιάστε εδώ