Στ. Πέτσας: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ολική επαναφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Στ. Πέτσας: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ολική επαναφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια

Η ολική επαναφορά της Ελλάδας στα Βαλκάνια αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η χώρα μας θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, με αναγκαία προϋπόθεση τον απόλυτο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, Διεθνών Συνθηκών και την αποφυγή ενεργειών που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτουν σε κίνδυνο την κοινή πορεία, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του Thessaloniki Summit 2019, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Η δραστηριοποίηση μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μετρήσιμη συνεισφορά της Ελλάδας στην οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, συνέβαλαν καθοριστικά στην ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Και ύστερα, ήρθε η κρίση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Ελλάδα ανακτά σταδιακά, σταθερά, το διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα και αρχίζει να στέκεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο κύρος και ρεαλιστική αισιοδοξία» δήλωσε ο κ. Πέτσας αναφέροντας τους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό λέγοντας:

«Πως το πετυχαίνουμε αυτό;
1. με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα ότι η αξιοπιστία της χώρας αποκαθίσταται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:
η ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου,
η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, και
η προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτών, σε εμβληματικά έργα, από το Ελληνικό και τον Πειραιά, μέχρι τις Σκουριές στη Χαλκιδική.

2. με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας. Δείγματα γραφής έχουμε ήδη και εδώ: η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, σε όλες τις διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις του, στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και, ως τιμώμενη χώρα, στην EXPO 2019 στη Σαγκάη.
Η υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση του εμπορίου, όπως η υπογραφή πριν λίγες μέρες στην Αθήνα 16 συμφωνιών και Μνημονίων Κατανόησης με την Κίνα.

3. με την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών σε σημαντικά θέματα, όπως:
η πρωτοβουλία διεθνοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος με αποκορύφωμα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17-18ης Οκτωβρίου, και
η τριμερής Σύνοδος Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σχολιάστε εδώ