Παυλόπουλος: Ποτέ ξανά γενοκτονίες!

Παυλόπουλος: Ποτέ ξανά γενοκτονίες!

Ποτέ ξανά γενοκτονίες! Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αρμενία.

Κάνοντας έναν ευθύ παραλληλισμό της Γενοκτονίας των Αρμενίων με αυτήν των Ελλήνων του Πόντου, υπογράμμισε ότι οι κοινές μαρτυρικές στιγμές που έζησαν τα δύο έθνη αποτελούν τα θεμέλια της ειλικρινούς φιλίας και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Στιγμές τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες, αλλά διότι αυτή η μνήμη μάς οδηγεί στο να υπηρετούμε για πάντα τη μεγάλη ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Θα ήταν προς το συμφέρον της και υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς κύρους της μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν άφρονες ηγεσίες της στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων».

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται σταθερά, με κορυφαίο γεγονός το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει με συνέπεια σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση του πλήρους και ειλικρινούς σεβασμού εκ μέρους της του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. «Αν δεν το πράξει», σημείωσε, «υπονομεύει ευθέως, και με δική της αποκλειστική ευθύνη, τη φιλία και την καλή γειτονία μεταξύ μας, καθώς και την όποια ευρωπαϊκή προοπτική της».

«Υπό αυτό το πνεύμα», συνέχισε, «καταδικάζουμε απερίφραστα και την προκλητική επέμβασή της στη Συρία, η οποία προσβάλλει βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αυθαίρετη συμπεριφορά».

Ως προς το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν, το συντομότερο δυνατόν, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του, λύση που θα τελεί υπό όρους πλήρους σεβασμού του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία μόνον ως ομόσπονδο κράτος μπορεί να νοηθεί, δοθέντος ότι οιασδήποτε μορφής συνομοσπονδία αντίκειται στα στοιχειώδη δεδομένα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα επέφερε η ανοχή στρατευμάτων κατοχής και αναχρονιστικών εγγυήσεων τρίτων».

Φωτό: thepressroom


Σχολιάστε εδώ