Καραμανλής: Είμαι παρών!

Καραμανλής: Είμαι παρών!

Βιάστηκαν να τον βγάλουν στην αποστρατεία

-Η Τουρκία γίνεται ο διεθνής ταραξίας στην περιοχή
-Οι κοινωνικές ανισότητες και το άγχος για το μέλλον οδηγούν σε εξέγερση

«Παρών» στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει με τις διαδοχικές δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα ο Κ. Καραμανλής, απογοητεύο­ντας όσους βιάστηκαν –για μία εισέτι φορά– να τον βγάλουν πρόωρα σε αποστρατεία. Είτε πρόκειται για πολιτικούς φορείς και Μέσα Ενημέρωσης είτε για μεμονωμένους παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός στέλνει σαφές μήνυμα ότι παραμένει ενεργός και θα διατυπώνει με ευθύτητα και καθαρότητα τις απόψεις και τις προτάσεις του όποτε και όταν κρίνει σκόπιμο. Δεδομένου δε, όπως ο ίδιος επισημαίνει, ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κινδύνους και προκλήσεις, οι παρεμβάσεις του θα είναι πυκνές τους επόμενους μήνες.

Ορισμένοι δε συνδέουν την κινητικότητά του και με την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αν και ο ίδιος έχει τοποθετηθεί αρνητικά ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

Μετά την ομιλία του –με επίκεντρο τα εθνικά θέματα– στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την περασμένη Τετάρτη (6 Νοεμβρίου) ο κ. Καραμανλής απηύθυνε ομιλία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, ενώ επίκειται μία ακόμη στο Πανεπιστήμιο Tufts στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη διάρκεια της ομιλίας του στο City κατάθεσε μια πλατφόρμα θέσεων και προτάσεων για όλα τα μείζονος σημασία ζητήματα, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη μεγίστη επικαιρότητα. Για τη διεθνή ασφάλεια και τους εμπορικούς πολέμους, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν οι κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στον πλανήτη και χαρακτήρισε την αντιμετώπισή τους «παγκόσμια πρόκληση». Σημείωσε πως προϊόντος του χρόνου όλο και περισσότερος πλούτος συσσωρεύεται στα χέρια λιγότερων ατόμων και το χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων διευρύνεται και αυτό είναι ανησυχητικό όσον αφορά την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα. «Σύμφωνα με την OXFAM οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός κόσμος», είπε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε μάλιστα ότι δεν είναι πρωτίστως η στέρηση ή η φτώχεια που προκαλούν αγανάκτηση, αναταραχή και τελικά εξέγερση.

«Είναι η σύγκριση με τους πιο προνομιούχους. Και ακόμη περισσότερο, είναι το άγχος για το μέλλον», πρόσθεσε. Έφερε δε ως παράδειγμα την περίπτωση των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, που εξεγέρθηκαν και υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Γαλλίας σε έναν αμήχανο συμβιβασμό «όχι επειδή λιμοκτονούσαν, αλλά επειδή βλέπουν τον εαυτό τους στο περιθώριο της νέας οικονομίας και ανησυχούν για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε μια σειρά επαγγέλματα (γιατροί, δικηγόροι, οδηγοί, δάσκαλοι, εργατοτεχνίτες κ.ά.) που θα υποκατασταθούν από νέας γενιάς υπολογιστές ή τα ρομπότ. Προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κοινωνικές ανισότητες και στο πεδίο της ιατρικής περίθαλψης. Στη βάση ότι ναι μεν η ιατρική επιστήμη κάνει προόδους, θανατηφόρες ασθένειες αντιμετωπίζονται, το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται, αλλά το κόστος όλων αυτών των καινοτομιών είναι τεράστιο, ένας εφιάλτης για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Διατύπωσε δε το κρίσιμο ερώτημα: «Ποιο ποσοστό της κοινωνίας θα έχει πρόσβαση σε αυτά και πώς θα αντιδράσουν αυτοί που θα μείνουν απέξω;».

Ως προς το Μεταναστευτικό, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα διογκώνεται σταδιακά και στο μέλλον θα ενταθεί. Διότι, όπως τόνισε, «πέρα από τους πολέμους ή άλλες κρίσεις που το επιδεινώνουν περιστασιακά, οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, δεν θα σταματήσουν». Παρατήρησε ακόμη ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα μόνη της» και άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι «μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ικανή να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική».
Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Αφού επισήμανε την ανά­γκη οι κοινωνίες να επιδείξουν την αναγκαία υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, υπογράμμισε: «Από την άλλη, όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, ακόμη και πολιτιστικής ταυτότητας βρίσκονται ήδη επί τάπητος και πιθανότατα θα οξυνθούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια».

Σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, αλλά δυσκολεύονται να επιβάλουν τη θέλησή τους, ενώ αναφέρθηκε και στην «απογοητευτική αδυναμία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει διεθνή ρόλο ανάλογο με την πραγματική της δυνατότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι η «μονομερής στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής» και προειδοποίησε: «Σε συνδυασμό με την επιθετική προσέγγισή της έναντι της Κύπρου, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται σταθερά μια αναθεωρητική χώρα, με άλλα λόγια ένας πιθανός ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτήν την αίσθηση».


Σχολιάστε εδώ