Με το βλέμμα της Άγκυρας σε Ρόδο, Κω και Δυτική Θράκη… – Κι εμείς;

Με το βλέμμα της Άγκυρας σε Ρόδο, Κω και Δυτική Θράκη… – Κι εμείς;

Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων Αμπντουλάχ Ερέν θεωρείται, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ισχυρότατος παράγοντας στην Τουρκία, καθώς η διεύθυνση της οποίας προΐσταται είναι το μακρύ χέρι του Ερντογάν για τη διαμόρφωση τουρκικής συνείδησης ή καλλιέργεια φιλοτουρκικών αισθημάτων σε μουσουλμανικές κοινότητες και μειονότητες ανά τον κόσμο.

Ο κ. Ερέν, γιος του Χαλίτ Ερέν, προέδρου του IRCICA (οργανισμού για την ισλαμική ιστορία και τον πολιτισμό, που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης), κατάγεται από τη Θράκη και έτσι δικαιολογείται το ενδιαφέρον που δείχνει για τους έλληνες μουσουλμάνους.

Πριν από μερικές εβδομάδες συμμετείχε στο Διεθνές Συμπόσιο των «Τουρκικών Ιδρυμάτων» Ρόδου και Κω, που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία για τον Πολιτισμό και την Αλληλεγγύη των «Τούρκων της Ρόδου και της Κω». Εκεί ο κ. Ερέν αναφέρθηκε στην ανάγκη να «ενισχυθεί η γραμμή που συνδέει την Κύπρο, τα νησιά, τη ‘‘Δυτική Θράκη’’, τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια». «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους», είπε ο κ. Ερέν, καταγγέλλοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ιδρυμάτων στη Ρόδο και στην Κω μειώθηκαν κατά 90% και η περιουσία τους έχει ξεπουληθεί σε χαμηλές τιμές.

Από κοντά και ο γνωστός καθηγητής Μουσταφά Καϊμακτσί, που κινεί τα νήματα στην Τουρκία για την έγερση μειονοτικού ζητήματος σε Ρόδο και Κω, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα περιορίζει την «τουρκική παρουσία» μόνο στη «Δυτική Θράκη» και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν αναγνωρίσει την πολιτιστική ταυτότητα των συγγενών στα νησιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο συνέδριο, οι «Τούρκοι» και μουσουλμάνοι στα δύο νησιά ανέρχονται στους 9.000.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ