Δρ Φρειδερίκη Δαρεμά: Νόμιζα ότι είχα πεθάνει και βρισκόμουν στον παράδεισο…

Δρ Φρειδερίκη Δαρεμά: Νόμιζα ότι είχα πεθάνει και βρισκόμουν στον παράδεισο…

«Ο πατέρας μου καταγόταν από ένα χωριό έξω από τα Μέθανα, από πολύ φτωχή αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στον Πόρο, δουλεύοντας παράλληλα μια και οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν, σπούδασε στη Φαρμακευτική και διατηρούσε φαρμακείο στο Κολωνάκι. Ήθελε να με δει γιατρό, αλλά εγώ λιποθυμούσα στη θέα του αίματος. Η μητέρα μου, αντιθέτως, ήταν από πλούσιο σόι: είχε αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Ανατόλια και είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες – μια κοσμοπολίτισσα που με παρακινούσε να γίνω συγγραφέας…».

«Όταν ήμουν νήπιο, ερχόταν το σχολικό να πάρει τον αδελφό μου, που ήταν τρία χρόνια μεγαλύτερος, και έκλαιγα ήθελα να πάω κι εγώ στο σχολείο. Αργότερα, ως μαθήτρια, είχα μεγάλη αγάπη στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Η κυρία Τούλα, η μοδίστρα της μαμάς μου, έφερε μια μέρα στο σπίτι μας ένα φυλλάδιο για τον Δημόκριτο το είχαν μοιράσει στο σχολείο της κόρης της. Το “ξεψάχνισα”! Διάβασα για τους “μαγικούς αριθμούς” της Πυρηνικής Φυσικής και μαγεύτηκα. Είπα: αυτό θα κάνω. Έδωσα, λοιπόν, εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Ήμουν πρωτοετής στη Φυσικομαθηματική Σχολή όταν ο πατέρας μου αρρώστησε και πέθανε – με τον καημό ότι δεν σπούδαζα Ιατρική…».

«Όταν έφτασα στην Αμερική, ήμουν τόσο χαρούμενη που νόμιζα ότι είχα πεθάνει και βρισκόμουν στον παράδεισο. Δεν ήταν, όμως, εύκολα τα πράγματα για μια γυναίκα, και δη Ελληνίδα, που δεν μιλούσε και τόσο καλά τη γλώσσα. Πήρα το μάστερ μου, στην Πυρηνική Φυσική, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι».

Υπογραφή: Δρ Φρειδερίκη Δαρεμά, πρώην γενική διευθύντρια της Υπηρεσίας Ερευνών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας

Φωτό: knowledgebridges.gr


Σχολιάστε εδώ