Τον Σεπτέμβριο έφυγαν 60.000 καταναλωτές από τη ΔΕΗ

Τον Σεπτέμβριο έφυγαν 60.000 καταναλωτές από τη ΔΕΗ

Η στρατηγική της κινδυνολογίας που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων είχαν άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις για τη ΔΕΗ.

Τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 60.000 καταναλωτές εγκατέλειψαν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με… προορισμό τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας. Αριθμός-ρεκόρ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στη διάρκεια του 2019 η «διαρροή» ήταν 37.000 καταναλωτές σε μηνιαία βάση.

Υπήρξε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 60% και πλέον. Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομικά θέση, προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς όσοι έφυγαν στη συντριπτική πλειονότητά τους ανήκαν στην κατηγορία των συνεπών καταναλωτών. Από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι οι βασικοί λόγοι που εγκατέλειψαν τη ΔΕΗ ήταν δύο:

– Πρώτον, η ανησυχία –αν όχι ο πανικός– που προκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης με τις διαδοχικές δηλώσεις του περί κατάρρευσης, χρεοκοπίας κ.λπ. της επιχείρησης. Ένας αριθμός καταναλωτών έσπευσε να αλλάξει πάροχο προκειμένου να αποφύγει τυχόν περιπέτειες από ενδεχόμενη κατάρρευση της ΔΕΗ.

– Δεύτερον, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Χατζηδάκη, αλλά και γενικότερα της κυβέρνησης, ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και δεν θα αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας μειώνουν τις τιμές, δίνουν κίνητρα και κάνουν δελεαστικές προσφορές προς το κοινό.

Ο Σεπτέμβριος ήταν, βάσει στοιχείων, ο χειρότερος μήνας για τη ΔΕΗ. Μένει να φανεί αν οι τάσεις φυγής των καταναλωτών θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση τον Οκτώβριο και τους επόμενους μήνες.


Σχολιάστε εδώ