Κινείται ο Σαμαράς – Μυστικές συναντήσεις, επαφές και δείπνα με βουλευτές

Κινείται ο Σαμαράς – Μυστικές συναντήσεις, επαφές και δείπνα με βουλευτές

Έξαλλος για την «αθώωση» του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά, λόγω της απόφασης του πρώτου να παραπέμψει σε Προανακριτική μόνο τον Δ. Παπαγγελόπουλου, αφήνοντας έξω από το κάδρο των ευθυνών τον Αλ. Τσίπρα, στην υπόθεση της Novartis.

Την ίδια στιγμή ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες επαφές και «μυστικές συναντήσεις» με βουλευτές, ενώ οι πληροφορίες μιλούν και για δείπνα με μέλη της κυβέρνησης. Με μεγαλύτερη πυκνότητα και ένταση από ό,τι μέχρι πρότινος, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι βρίσκεται σε φάση… διεργασιών. Την ίδια στιγμή σε ορισμένα ΜΜΕ, διαδικτυακά κατά κύριο λόγο, επιχειρείται μια χαρτογράφηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και εκφράζεται η εκτίμηση ότι οι φιλικά διακείμενοι προς τον πρώην πρωθυπουργό υπερβαίνουν τους 20 και προσεγγίζουν τους 30.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, που είχε κατ’ επανάληψη καταγγείλει τον Αλ. Τσίπρα ως «ε­μπνευστή» και «συντονιστή» της «εκστρατείας σπίλωσής» του, θεωρούσε δεδομένη και… αναπόφευκτη την παραπομπή του. Η δε θεωρία του κ. Μητσοτάκη ότι οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις εκλογές και αποφασίζει γι’ αυτούς ο λαός, όχι η δικαιοσύνη, κάθε άλλο παρά τον ικανοποίησε. Φρόντισε μάλιστα να διαμηνύσει με όλους τους πιθανούς τρόπους τη δυσφορία του προς το πρωθυπουργικό επιτελείο.

«Με την απόφασή του αυτή ουσιαστικά αθωώνει τον κ. Τσίπρα», υπογραμμίζει βουλευτής προσκείμενος στον κ. Σαμαρά και προσθέτει ότι «ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να το αποδεχτεί αυτό». Την άποψή του αυτή συμμερίζονται αρκετοί ακόμη βουλευτές και –σύμφωνα με τις πληροφορίες– τουλάχιστον τέσσερις έως έξι υπουργοί – υφυπουργοί.

Έτερος «σαμαρικός» βουλευτής, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στη Βουλή, εξέφραζε την εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση είχε παραπέμψει και τον Αλ. Τσίπρα δεν θα υπήρχε καμία διαρροή ψήφων. Με το σκεπτικό ότι σε μια τέτοια περίπτωση η στάση των βουλευτών του κόμματος θα ήταν αναγκαστικά κοινή και ταυτόσημη.

Η υπόθεση της Novartis ήταν η πρώτη «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει κατ’ έναν τρόπο ο κ. Σαμαράς στον Κυρ. Μητσοτάκη. Η δεύτερη και ίσως η τελευταία συνδέεται με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρεί ότι εκείνος πρέπει να είναι ο διάδοχος του Πρ. Παυλόπουλου, βουλευτές προσκείμενοι σ’ εκείνον μάλιστα υποστηρίζουν ότι το «δικαιούται» κιόλας, λόγω της… προσφοράς του προς τον κ. Μητσοτάκη.

«Αν δεν είχε τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά, δεν θα είχε γίνει ποτέ αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρωθυπουργός», σημειώνουν. Άποψη την οποία έχει κατά καιρούς εκφράσει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του. Ως εκ τούτου, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν τον προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, αυτό μπορεί να διαταράξει κατά τρόπο ανεπίστροφο τις μεταξύ τους σχέσεις.


Σχολιάστε εδώ