Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Η Τουρκία δίνει “οξυγόνο” στον ISIS και στην ακραία τρομοκρατία (video)

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Η Τουρκία δίνει “οξυγόνο” στον ISIS και στην ακραία τρομοκρατία (video)

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στην εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” για την Συρία και τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξουσία, την Novartis και την σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η οποία επέστρεψε ανανεωμένη, για να συνεχίσει, κάθε Δευτέρα στις 23:45, από την συχνότητα του ΑΝΤ1 πλέον, να «γράφει Ιστορία στην τηλεόραση», με τις ξεχωριστές συνεντεύξεις και τα αφιερώματα της.

Σε μια συνέντευξη με πυκνές αναφορές στην προσωπική και την οικογενειακή του ζωή, την Μαρέβα και τα παιδιά τους, τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρίκα, την ζωή στο Παρίσι και το «μικρόβιο της πολιτικής», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, από το κυβερνητικό έργο και την Novartis, μέχρι φυσικά τις τουρκικές προκλήσεις και την Συρία.

Για τις τουρκικές προκλήσεις, την Κύπρο και την Συρία

«Η Ελλάδα προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας σε μια ταραγμένη περιοχή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Συρία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη κατάσταση στην Συρία, ακόμη πιο περίπλοκη» και «δυστυχώς θα ξαναδώσει οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία, τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτήν την μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το «τέρας» της ακραίας τρομοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη, συνολικά στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία, κυρώσεις που, όπως είπε, θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Για το κυβερνητικό έργο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα, τα οποία οφείλει να τηρήσει. «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να “σπάσει” γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την ψήφο των απόδημων

Σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.

«Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Εγώ ήθελα την επιστολή ψήφο. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν, ο Πρωθυπουργός τους κατηγόρησε ότι συνειδητά χρησιμοποίησαν το 2015 την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία. Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία.

«Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφή για την χώρα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την πατρίδα μας γιατί, όπως είπε, «η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν», ενώ έθεσε ως προτεραιότητα την στήριξη των αδύναμων και της οικογένειας.

Για την Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία, βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή, αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Ant1news.gr


Σχολιάστε εδώ