Πυθαγόρειο – το λιμάνι των κόσμων

Πυθαγόρειο – το λιμάνι των κόσμων

Το Πυθαγόρειο είναι ένας κοσμοπολίτικος προορισμός που κάθε καλοκαίρι σφύζει από κίνηση και ζωή. Η κωμόπολη είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βαθύ, την πρωτεύουσα της Σάμου. Το σύγχρονο Πυθαγόρειο όμως κρύβει και μεγάλους θησαυρούς για τους λάτρεις της ιστορίας. Πρόκειται για αρχαιότατο οικισμό, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Οι ανασκαφές στο Κάστρο του Πυθαγορείου αποδεικνύουν κατοίκηση της περιοχής από τη νεολιθική, τουλάχιστον, περίοδο.

Στη θέση του σημερινού πολίσματος υπήρχε στην αρχαιότητα το λιμάνι της Σάμου. Ο Πολυκράτης, ο άρχοντας της Σάμου, στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. μερίμνησε για την κατασκευή σπουδαίων έργων, που εντυπωσιάζουν τον σημερινό επισκέπτη με την αρτιότητά τους.

Samos_Pythagorio_photo Kontos

Ανάμεσά τους, το Ευπαλίνειο όρυγμα, μια πραγματική καινοτομία που πολλοί αποκαλούν το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας. Το 550 π.Χ. ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος, κατ’ εντολή του Πολυκράτη, ανέλαβε να κατασκευάσει μία σήραγγα μήκους 1036 μέτρων για να ενώσει τις δύο πλευρές του βουνού και να φέρει νερό προς την, τότε, πρωτεύουσα της Σάμου. Το πρωτότυπο αυτό υδραγωγείο έπρεπε να είναι αθέατο από τους εχθρούς για να μην μπορούν να το καταστρέψουν, ακόμα και αν η πόλη βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας, καταδικάζοντας τους Σάμιους σε λειψυδρία. Ο Ευπαλίνος ήταν τόσο σπουδαίος μηχανικός που, με μαθηματικούς υπολογισμούς και μόνο, ξεκίνησε το σκάψιμο αυτού του αμφίστομου ορύγματος και από τις δύο πλευρές του βουνού ταυτόχρονα! Μια δεκαετία αργότερα, τα δύο συνεργεία συναντήθηκαν στο μέσον του πέτρινου όγκου χωρίς καμία απόκλιση!

Έργο του Πολυκράτη ήταν επίσης η ακρόπολη της Αστυπάλαιας, μέσα στην οποία υπήρχε το σπουδαίο βασιλικό ανάκτορο και το Ηραίο, ο μεγαλύτερος ελληνικός ναός που είχε δει ο Ηρόδοτος. Το λιμάνι, το «εν θαλάττει χώμα», είναι ο αρχαιότερος, διαμορφωμένος από άνθρωπο, λιμένας για τον οποίο υπάρχει γραπτή αναφορά. Η Σάμος αναδείχτηκε σε θαλασσοκράτειρα δύναμη, με μεγάλο στόλο και πάμπολλες αποικίες, ακόμα και πέρα από τις Ηράκλειες στήλες. Κυριάρχησε καθ’ όλη την αρχαιότητα στο εμπόριο και τον πολιτισμό, αποτελώντας πραγματικό κέντρο της Μεσογείου.

Αξίζει να δείτε:

– Το άγαλμα του Πυθαγόρα που ατενίζει τη θάλασσα, στη μια άκρη του λιμανιού.
– Τα ερείπια της αρχαίας πόλης όπου διακρίνονται ίχνη του Πολυκράτειου Τείχους της ακρόπολης.
– Τα απομεινάρια ρωμαϊκών λουτρών στην είσοδο του οικισμού.
– Τον πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη (1824). Είναι τριώροφος, ορθογώνιος, με επάλξεις και φρουριακό χαρακτήρα. Στεγάζει Βυζαντινό Μουσείο με έκθεση που περιλαμβάνει ενότητες για τη ζωή στο νησί κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, τον Λ. Λογοθέτη και τις οχυρές θέσεις της Σάμου.
– Την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δίπλα στον πύργο του Λογοθέτη. Οικοδομήθηκε από το 1831 έως το 1833.
– Το Αρχαιολογικό Μουσείο (στεγάζεται σε σύγχρονο κτίριο στην οδό Πολυκράτη), με 3000 εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά.), από την αρχαία πόλη της Σάμου, που καλύπτουν την περίοδο από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.
– Το Λαογραφικό Μουσείο του Πνευματικού Ιδρύματος Νικολάου Δημητρίου, σε χώρο του ξενοδοχείου Δόρυσσα Μπέι. Το Μουσείο είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, αναπαριστώντας τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
– Το Ευπαλίνειο Όρυγμα.
– Το αρχαίο μαρμάρινο θέατρο (4ου αι. π.X.).
– Τη Μονή της Παναγίας Σπηλιανής πάνω από το αρχαίο θέατρο, στην είσοδο μεγάλης σπηλιάς. Από το σημείο έχετε έξοχη θέα στην ευρύτερη περιοχή.
– Το Ποτοκάκι (2 χλμ. Δ), παραθαλάσσιο οικισμό με ωραία αμμουδερή παραλία.

Πηγή-φωτο: visitgreece.gr


Σχολιάστε εδώ