ΒΕΠ: Να ξαναλειτουργήσει το Κ.Υ. Μεγάρων με παρέμβαση του Πρωθυπουργού

ΒΕΠ: Να ξαναλειτουργήσει το Κ.Υ. Μεγάρων με παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδιά Υπουργεία απέστειλε ο Πρόεδρος Β.Ε.Π. κος Ανδριανός Μιχάλαρος και προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τη μη τήρηση της Οδηγίας Seveso.

Σοβαρά προβλήματα αλλά και κινδύνους στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και τεχνολογικών ατυχημάτων αναμένεται να προκαλέσει η διακοπή της εικοσιτετράωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων καθώς και η λειτουργία μόνο με εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ καθώς τα τεχνολογικά ατυχήματα δεν προειδοποιούν…  Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση που κάνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά η διοίκηση του οποίου ζητεί από κάθε αρμόδια αρχή να μεριμνήσει πριν συμβεί κάποιο ατύχημα, αλλά και από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικώς.

Η διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων καθώς και η λειτουργία μόνο με εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας ΘΡΙΑΣΙΟ αποτελούν άλλο ένα πρόβλημα που προστίθεται στην προσπάθεια υποβάθμισης των μονάδων Υγείας της Δυτικής Αττικής, όπου λειτουργούν εκατοντάδες επιχειρήσεις του Β.Ε.Π. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ανδριανό Μιχάλαρο απέστειλε αναλυτική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Αττικής για την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς επισημαίνει ότι οι Υγειονομικές Μονάδες της Δυτικής Αττικής θα έπρεπε να λειτουργούν αδιαλείπτως με εκπαιδευμένο προσωπικό σχετικά με την αντιμετώπιση τεχνολογικών ατυχημάτων που μπορεί να προκληθούν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Αντ’ αυτού το Κέντρο Υγείας Μεγάρων υπολειτουργεί σήμερα ενώ ακόμα χειρότερα, το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνος δεν διαθέτει ασθενοφόρο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό.

Από την κατάσταση αυτή ελλοχεύουν κίνδυνοι ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε όλο το φάσμα της Δυτικής Αττικής και των Δυτικών προαστείων του Πειραιά όπου φιλοξενείται η πλειονότητα των πιο επικινδύνων εγκαταστάσεων που υπάγονται στις πρόνοιες της Κοινοτικής Οδηγίας για τη Διαχείριση της Βιομηχανικής Επικινδυνότητας, η οποία είναι γνωστή ως Οδηγία Seveso. «Το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν είναι Κέντρο Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, είναι Σεβέζο. Θα πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει επί 24ώρου με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και σε μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα», επισημαίνει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμε κε Γενικέ Γραμματέα,
Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας εκφράσω και να επισημάνω τους φόβους μου με αφορμή τη διακοπή 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στα Μέγαρα. Με την πολυετή εμπειρία μου – πάνω από δέκα έτη – ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και τουλάχιστον 25 έτη ως εκπρόσωπος των επιχειρήσεων μέσω του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και Δυτικής Αττικής έχω προβληματιστεί για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Υγείας της Δυτικής Αττικής ( κέντρο υγείας Μεγάρων , Θριάσιο νοσοκομείο).

Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτή η σημασία και ο ρόλος που έχουν αυτές οι μονάδες υγείας. Να θυμίσουμε ότι το ΛΑΤΣΕΙΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ στο Θριάσιο έγινε μετά το τραγικό συμβάν με πολλά θύματα συμπολίτες μας στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Ενώ λοιπόν, θα έπρεπε αυτές οι μονάδες να είναι ανοιχτά συνέχεια με εκπαιδευμένο προσωπικό σε μεγάλης έκτασης τεχνολογικά ατυχήματα – οδηγούς, νοσοκόμες, γιατρούς, βάση ασθενοφόρων, σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Πέραμα, Σαλαμίνα – το κέντρο υγείας στα Μέγαρα σήμερα ουσιαστικά υπολειτουργεί καθώς πλέον λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες και όχι όλη την εβδομάδα και το κέντρο υγείας στη Σαλαμίνα να λειτουργεί χωρίς ασθενοφόρα και χωρίς κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό σε αντιμετώπιση κρίσεων από μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα.

Να τονίσουμε ότι, μεταξύ των Μεγάρων και Σαλαμίνος υπάρχει ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας , 150 μέτρα περίπου από την ακτή της Αγίας Τριάδας, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων, 45 χλμ. δυτικά της Αθήνας με συνολική αποθηκευτική ικανότητα του Σταθμού σε 200.000 κ.μ. ΥΦΑ. Επίσης δίπλα υπάρχει προβλήτα που ξεφορτώνουν τα τανκερ μαζούτ για την τροφοδοσία των δύο διυλιστήριων Ελευσίνας και Ασπροπύργου, και πιο δίπλα στην περιοχή Λάκκα, δεξαμενές μαζούτ όπου εκατομμύρια λίτρα πάνε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Επίσης πολύ κοντά είναι και το διυλιστήριο της MOTOROIL.

Κατά συνέπεια ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Δυτικής Αττικής και Δυτικού Πειραιά στη φιλοξενία της πλειονότητας των πιο επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στον Κανονισμό Σεβέζο είναι δεδομένος.

Με βάση τον Κανονισμό, πρέπει κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στην οποία βρίσκονται καύσιμα, φυτοφάρμακα, εκρηκτικά και κάθε λογής επικίνδυνα χημικά σε ποσότητες πάνω από κάποιο όριο να διαθέτει όχι μόνο συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης

ατυχημάτων αλλά και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών με την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων της Πολιτείας για να περιοριστούν οι συνέπειες.

Το σχέδιο αυτό ονομάζεται ΣΑΤΑΜΕ (Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης) και προβλέπεται η κατάρτισή του ενώ για τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις υπάρχουν τα «ειδικά ΣΑΤΑΜΕ».

Λαμβάνοντας όλα αυτά σοβαρά υπόψη είναι απαράδεκτο να υπολειτουργεί ένα κέντρο υγείας στα Μέγαρα όταν έχεις δίπλα στους πολίτες εκατομμύρια κυβικά αποθηκευμένο φυσικό αέριο και τάνκερ να ξεφορτώνουν κάθε μέρα φυσικό αέριο και μαζούτ.

Το ΚΈΝΤΡΟ ΥΓΕΊΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΈΝΤΡΟ ΥΓΕΊΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ Η ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΕΖΟ. Θα πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσει επί 24ωρου με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και σε ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Περιφερειάρχη, πιστεύοντας στην ευαισθησία σας σε θέματα Ασφάλειας των πολιτών , αναμένουμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας με όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Με τιμή
Ανδριανός Μιχάλαρος
Προέδρος Β.Ε.Π.»

Φωτο: megaratv.gr


Σχολιάστε εδώ