Η Ελλάδα στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων

Η Ελλάδα στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων

Το κλαμπ των χωρών, που πληρώνονται για να δανειστούν από τους επενδυτές απέκτησε ενα απροσδόκητο μέλος: την Ελλάδα. Με το σχόλιο αυτό οι FT αναφέρονται στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων, με την οποία η Ελλάδα άντλησε 487,5 εκατ. ευρω με επιτόκιο -0,02.

«Η εξέλιξη καθιερώνει ενα νέο “συνορο” για τα ομολογα αρνητικού επιτοκίου και αντανακλά την εντυπωσιακή αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών ύστερα από πολλαπλά σχέδια διάσωσης» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ενώ κανει λόγο για ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης.

Στο κλαμπ εχουν ήδη μπει η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ η Πορτογαλία εξέδωσε σήμερα 15ετες ομόλογο με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,49%. Οι προσφορές ήταν 2,5 φορές υψηλότερες από το ζητούμενο ποσό.

«Η Ελλάδα, άλλοτε παρίας των αγορών, ολοκλήρωσε το ταξίδι της μεταμόρφωσης εντασσομενη στο κλαμπ των χωρών με ομόλογα αρνητικού επιτοκίου» σχολιάζει από την πλευρά του το Bloomberg.

Κάνει λόγο για μια εντυπωσιακή εξέλιξη για μία χώρα, που μόλις πριν από επτα χρόνια αναγκάστηκε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως πρόκειται για ακόμη ένα «σύμπτωμα» της δίψας των επενδυτών για απόδοση σε ένα περιβάλλον, όπου τα αρνητικά επιτόκια κυριαρχούν. Έως τώρα τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα έντοκα ηταν μεταξύ των λίγων τίτλων, που πρόσφεραν θετική απόδοση.

Πηγή: naftemporiki.gr 


Σχολιάστε εδώ