Διαδηλώσεις κατά τις κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις κατά τις κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη

Mαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion, οι οποίοι απαιτούν την άμεση δραστηριοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο Λονδίνο, οι ακτιβιστές απέκλεισαν μεγάλα τμήματα του Ουέστμινστερ, όπως την ομώνυμη γέφυρα, τη γέφυρα Λάμπεθ, την πλατεία Τραφάλγκαρ και το Ουάιτχολ, έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς εκατοντάδες άτομα διαδήλωναν διαμαρτυρόμενα για την απουσία ουσιαστικής δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ είχε σταθμεύσει νεκροφόρα με φέρετρο, με τη σήμανση «το μέλλον μας». Ο οδηγός είχε δεθεί με πλαστικές χειροπέδες στο τιμόνι, ενώ άλλοι διαδηλωτές είχαν δεθεί στο όχημα και κάποιοι είχαν ξαπλώσει στον δρόμο.

Σύμφωνα με τη μητροπολιτική αστυνομία, έγιναν 135 συλλήψεις ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και η Σάρα Λάζενμπι, 81 ετών. Επί τουλάχιστον τέσσερις ώρες το Ουάιτχολ παρέλυσε, καθώς οι ακτιβιστές δεθήκαν σε αυτοκίνητα, προτού απομακρυνθούν από αστυνομικούς, που χρησιμοποιήσαν ηλεκτρικά πριόνια για να τους απομακρύνουν.

Η αστυνομία απομάκρυνε επίσης τρία άτομα που είχαν δεθεί στη γέφυρα Ουέστμινστερ, καθώς και όσους πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η ατμόσφαιρα της διαδήλωσης ήταν εορταστική, με μικρά συγκροτήματα να παίζουν μουσική στο Ουάιτχολ και στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Οπως φάνηκε, πάντως, οι σχέσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιδεινωθεί, καθώς οι πρώτοι εκτόξευαν ύβρεις κατά των οργάνων της τάξης.

Την ίδια στιγμή, στη Μαδρίτη, δεκάδες ακτιβιστές αλυσοδένονταν σε υπερυψωμένο δρόμο πάνω από βασική οδική αρτηρία, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση εν ώρα αιχμής. Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τρεις ακτιβιστές και προσήγαγε άλλους 33. Ορισμένοι διαδηλωτές κατασκήνωσαν έξω από το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Στο Βερολίνο, όπου οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν προτού ακόμα ξημερώσει, περίπου 1.000 άτομα παρεμπόδισαν την κυκλοφορία στο Γκρόσερ Στερν, οδικό δακτύλιο κοντά στο πάρκο Τιργκάρντεν, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Aνάμεσα στους διαδηλωτές και η Καρόλα Ρακέτε, η καπετάνισσα του διασωστικού σκάφους, που είχε συλληφθεί στην Ιταλία επειδή το είχε ελλιμενίσει για να αποβιβάσει διασωθέντες μετανάστες.

Το μεσημέρι, περίπου 300 ακτιβιστές παρεμπόδισαν την κυκλοφορία στον κυκλοφοριακό κόμβο της πλατείας Ποτσντάμερ, στο κέντρο του Βερολίνου, τοποθετώντας καναπέδες, γλάστρες, τραπέζια και καρέκλες στο οδόστρωμα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion κατασκήνωσαν έξω από το γραφείο της καγκελαρίου Μέρκελ, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις κινητοποιήσεις τους, εκφράζοντας τη μεγάλη απογοήτευσή τους από το κυβερνητικό πακέτο για το κλίμα.

Στο Αμστερνταμ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και κατασκήνωσαν μπροστά από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης (Rijksmuseum) παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και αγνοώντας τις εκκλήσεις της αστυνομίας να μετακινηθούν σε γειτονική πλατεία.

Πηγη+φωτο: kathimerini


Σχολιάστε εδώ