Αρνητικό επιτόκιο στην δημοπρασία 3μηνων εντόκων – Οι επενδυτές πλήρωσαν τη χώρα για να τη δανείσουν…

Αρνητικό επιτόκιο στην δημοπρασία 3μηνων εντόκων – Οι επενδυτές πλήρωσαν τη χώρα για να τη δανείσουν…

Οι ποιοτικοί επενδυτές έδωσαν ισχυρό «παρών» και στην ουσία… πλήρωσαν τη χώρα για να τη δανείσουν για τρεις μήνες. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντικότατη ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς μια ημέρα μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%.

Από υψηλή ζήτηση και κυρίως από αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά, χαρακτηρίστηκε η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου όπου η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο -0,02%, καθώς  υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) με ημερομηνία διακανονισμού την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ενώ οι συνολι­κές προ­­­σφο­ρές υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές. Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου ο συντελεστής κάλυψης ήταν 1,59 και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 12μμ.

Η «αντικατάσταση» εντόκων γραμματίων με ομόλογα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο σημειώνουμε πως προκύπτει και από τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δύο θετικές εξελίξεις, την επανέκδοση του 10ετους και το αρνητικό επιτόκιο στα έντοκα στην ομιλία του στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη θυμίζοντας πως η χώρα ανοίγοντας εκ νέου το βιβλίο προσφορών του 10ετους δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη φορά το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού.

Για τη δημοπρασία των τριμήνων είπε πως «πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο… η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ.


Σχολιάστε εδώ