2nd Athens Investment Forum 2019: Τί είπαν εκπρόσωποι του τομέα της ενέργειας

2nd Athens Investment Forum 2019: Τί είπαν εκπρόσωποι του τομέα της ενέργειας

– Οι ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν

Σημαντικές τοποθετήσεις για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ενεργειακού κλάδου έγιναν από εκπροσώπους εταιρειών στην τέταρτη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τις ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν στο Στρατηγικό Συνέδριο Athens Investment Forum 2019: Η Ελληνική Οικονομία στη Νέα Εποχή των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης, που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions S.A. σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και το World Energy Council Greece, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Για τις ενεργειακές εξελίξεις στο νέο περιβάλλον του ελληνικού επιχειρείν μίλησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENERGEAN OIL & GAS, κ. Μαθιός Ρήγας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Γενικός Διευθυντής της GASTRADE, κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ, κ. Nicola Battilana. Την ενότητα συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Κολώνας.

ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης

O διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum, ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, στα διυλιστήριά του παράγει 16 εκατ. τόνους προϊόντων, εκ των οποίων το 60% εξάγεται και αυτό αποτελεί παράδειγμα για το πως ο ενεργειακός πυλώνας υποστηρίζει την ελληνική οικονομία και απασχόληση. Αναφερόμενος στις έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η Ευρώπη εμφανίζει μεγάλη εξάρτηση στις εισαγωγές υγρών καυσίμων και στο φυσικό αέριο και υπό αυτή την έννοια δίνεται έμφαση στις έρευνες που γίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Είναι σημαντικό πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελπίδες και ότι πιθανόν να μπορούμε να έχουμε κοιτάσματα στον ελληνικό χώρο. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις έρευνες, η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέες ανακαλύψεις. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της αλυσίδας, το να λέμε ότι δεν τα έχουμε ανάγκη είναι υποκριτικό τόνισε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο της διύλισης αφορά στην αλλαγή του κανονισμού για τα καύσιμα της ναυτιλίας. Τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να παράξουν πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο τόνισε.

ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς αναφέρθηκε στο έργο του IGB τονίζοντας ότι για να φτάσουμε στις υπογραφές των συμφωνιών υπήρξε σημαντική προεργασία από τα στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΝ. Όπως είπε εκτός από την διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί η σύμβαση με τον κατασκευαστή και για την προμήθεια σωλήνων, ώστε το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η ΔΕΠΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι εκτός από εμπορική εταιρεία αποτελεί το θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία ασκεί πλούσια ενεργειακή διπλωματία με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου αλλά και στη διεθνή παρουσία της εταιρείας μέσα από διεθνείς συνεργασίες. «Η ΔΕΠΑ επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, όπου υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ αλλά και για τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία δρομολογεί τη δική της μετεξέλιξη, δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια της χώρας για πράσινη ανάπτυξη και επιπλέον βοηθούμε την Ελλάδα να γίνει διεθνής ενεργειακός κόμβος αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην περιοχή».

Energean, Μαθιός Ρήγας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε στο Athens Investment Forum, στις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας του αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η μοναδική περιοχή κοντά στην Ευρώπη με ανακαλύψεις. Ωστόσο όπως είπε ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει αέριο στην ΕΕ.Πριν από 10 χρόνια το Ισραήλ εμφάνιζε πλήρη εξάρτηση από την Αίγυπτο, τόνισε και σήμερα έχει καταφέρει να είναι ενεργειακά αυτόνομο και προχωρά σε εξαγωγές σε μία δεκαετία. Αντίστοιχα η Αίγυπτος πέρασε μια περίοδο με την αραβική άνοιξη που οδήγησε σε σταμάτημα των επενδύσεων. Πλέον η χώρα έχει γίνει εξαγωγέας και πραγματικός κόμβος αερίου. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ρήγας τόνισε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για αέριο μόνο όταν γίνουν γεωτρήσεις. Για τον αγωγό East Med αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το κόστος που θα πωλείται το αέριο που θα μεταφέρει. «Εάν ο αγωγός κοστίσει 8 δισ. δολάρια θα ήθελα να ακούσουμε σε ποια τιμή θα φτάσει το αέριο και αν θα είναι οικονομικά βιώσιμος και εάν θα μπορεί στα 8 δολάρια το mbtu να είναι ανταγωνιστικό». Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Energean στο Ισραήλ επισημαίνοντας ότι οι άδειες βγήκαν σε σύντομο διάστημα 15 μηνών, οπότε και ελήφθη η επενδυτική απόφαση για ένα έργο 1,7 δις δολαρίων, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις πώλησης 4,3 δις κυβικά και χτίζεται και η πλωτή μονάδα παραγωγής FPSO. Για την Ελλάδα τόνισε ότι μετά την εξαγορά της Edison η Energean έχει δραστηριότητα στα Γιάννενα όπου τελείωσαν τα σεισμικά, ενώ είναι συνεταίρος με τα ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συνεργασία θα δώσει νέα δυναμική στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum, αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου αφορά τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτη που προχωρά πλέον χωρίς σύννεφα στον ορίζοντα και είναι ένα έργο της τάξης του 1 δις ευρώ. Η θυγατρική Αριάδνη όπως είπε εντός του Οκτωβρίου, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και αρχές Νοεμβρίου, θα αναδείξει τους αναδόχους για το έργο των καλωδίων. Ενώ τέλος Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία για τις προσφορές στους σταθμούς μετατροπής. Το έργο της μικρής διασύνδεσης που θα είναι το μεγαλύτερο έργο εναλλασσόμενου καλωδίου στον κόσμο θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης το χειμώνα.

Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος

Ο γενικός διευθυντής της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος τόνισε στο Athens Investment Forum, ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε θα φέρει αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Η αγορά του φυσικού αερίου εκτίμησε ότι από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια. Μόνο φέτος η αγορά κινήθηκε με 17% ρυθμό ανάπτυξης ενώ για πρώτη φορά το LNG ξεπέρασε το αέριο των αγωγών. «Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά για το LNG στην Ευρώπη και αντίστοιχα για την Ελλάδα και τη Ρεβυθούσα, η οποία τους τελευταίους 4 μήνες είναι γεμάτη και δεν μπορεί να φέρει άλλα φορτία. Εάν υπήρχε το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσαμε να φέρουμε και άλλα φορτία ώστε να μειώσουμε το κόστος για τον καταναλωτή και την ελληνική οικονομία», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά και αλληλοσυμπληρωματικά. Σε ότι αφορά την πρόοδο του project της Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι η Gastrade φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2020 ώστε η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει το 2022.

ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα σε τοποθέτηση του στο Athens Investment Forum ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισ. κ.μ., στα 8 δις. κ.μ. «Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να προετοιμάσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του δικτύου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως η εγκατάσταση συμπιεστή στους Κήπους που θα έχει δυνατότητα reverse flow, αλλά και στα έργα ψηφιοποίησης. Πρόσθετα σημείωσε ότι το small scale LNG δεν αφορά μόνο το ΔΕΣΦΑ αλλά όλη την αγορά εκτιμώντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά, την προοπτική αξιοποίησης του LNG στη ναυτιλία ως εναλλακτική των καυσίμων χαμηλού θείου.Ο κ. Μπατιλάνα αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας που έχουν αυξήσει τον όγκο των πλοίων που φτάνουν στον τερματικό και χαρακτήρισε τον σταθμό ως ζωτικό asset για την ελληνική αγορά.


Σχολιάστε εδώ