Τελικά, επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές το στομάχι;

Τελικά, επηρεάζει ο στιγμιαίος καφές το στομάχι;


Της
ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ,
MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου,
Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr


Ο στιγμιαίος καφές είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου μάλιστα αποτελεί συχνά περισσότερο από το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ σε πολλές χώρες. Ταυτόχρονα, η αυξημένη περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως είναι η πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών ασθενειών (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ).

Ωστόσο, πολλοί τον αποφεύγουν με την πεποίθηση ότι τους ενοχλεί στο στομάχι, χωρίς να εξετάζουν τα πραγματικά αίτια που ευθύνονται για τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Έτσι, προτού αποκλείσετε την κατανάλωση του στιγμιαίου καφέ, καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω, σχετικά με τα διατροφικά αίτια του πόνου στο στομάχι.

Η καφεΐνη προκαλεί πόνο στο στομάχι;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε 40 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 20-55 ετών, έδειξε ότι ο στιγμιαίος καφές δεν συνδέεται με γαστρικές ενοχλήσεις.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν με τυχαία σειρά 4 ροφήματα καφέ (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg) και όγκο (200mL).

Τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με γαστρεντερικά συμπτώματα, αποδεικνύοντας ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.

Συνεπώς, η εμφάνιση περιστασιακού πόνου στο στομάχι μετά την κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων, μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσπεψίας ή υπερβολικής κατανάλωσης ποσότητας καφεΐνης (> 300mg/ημέρα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο στιγμιαίος καφές, περιέχει λιγότερη καφεΐνη συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη καφέ (π.χ. γαλλικό).

Συνολικά, ο στιγμιαίος καφές είναι ένα ρόφημα με μηδενικές θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε καφεΐνη, συγκριτικά με άλλους καφέδες και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε καθημερινά 2-3 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Φωτό: pscpen.com


Σχολιάστε εδώ