Ο Ευ. Βενιζέλος σχολιάζει τα σκίτσα του Δ. Χαντζόπουλου

Ο Ευ. Βενιζέλος σχολιάζει τα σκίτσα του Δ. Χαντζόπουλου

Σε έναν άλλο ρόλο…

«Τα ‘‘λόγια’’ λειτουργούν από μόνα τους. Είναι η πρώτη αίσθηση που αποκομίζεις», γράφει ο πρώην υπουργός, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, και συνταγματολόγος πάνω από όλα, Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέποντας τα σκίτσα του Δημήτρη Χαντζόπουλου και προσθέτει: «Δείχνουν την πραγ­ματική εικόνα πίσω από τη φωτογραφία της ημέρας!».

Συγκεκριμένα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει: «Έκανα μια άσκηση. Από έναν μεγάλο αριθμό σκίτσων του Δημήτρη Χαντζόπουλου απέσπασα τους υπότιτλους που υπάρχουν στα περισσότερα έργα του και άφησα χωριστά το εικαστικό μέρος. Επιβεβαίωσα την αίσθηση που είχα.

Τα ‘‘λόγια’’ λειτουργούν και από μόνα τους. Θα μπορούσαν να είναι ένα καίριο σχόλιο χωρίς εικαστική υποστήριξη. Ένα σχόλιο με μεγάλη πυκνότητα, in media res, στην καρδιά του θέματος, στις μη ορα­τές διά γυμνού οφθαλμού αλλά καίριες διαστάσεις του γεγονότος.

Το ίδιο κατά μείζονα λόγο ισχύει για το εικαστικό μέρος. Αυτό έχει αυτοτελή εικαστική αξία, τις δικές του προφανείς ή λανθάνουσες αισθητικές α­ναγωγές και κυρίως έχει ενσωματωμένο ένα μεγάλο ζωγραφικό ταλέντο, συστηματική γνώση και σκληρή δουλειά στις λεπτομέρειες.

Το πολιτικό σχόλιο συντελείται και με μόνο το εικαστικό μέρος. Αυτό φαίνεται στις περιπτώσεις, μάλλον λίγες, σκίτσων χωρίς υποτιτλισμό. Η σύνδεση όμως εικαστικού έργου και σχολίου λειτουργεί πολλα­πλασιαστικά. Για την ακρίβεια προκαλεί μια καθηλωτική έκπληξη για το πώς είναι δυνατό να αναδεικνύεται με ένα σκίτσο – με τις συμβάσεις και τις ασυ­λίες του χιούμορ – η βαθύτερη σημασία των γεγονότων.

Η σύνδεσή τους με καταστάσεις. Η πολιτική τους ουσία. Τι είναι λοιπόν ο Χαντζόπουλος; Ένας σπουδαίος σκιτσογράφος; Ένας εικαστικός καλλιτέχνης που συνομιλεί με την Ιστορία της Τέχνης στην ‘‘Πάπισσα Ιωάννα’’; Ένας ιδιοφυής, κρυπτικός και εύστοχος πολιτικός αναλυτής;

Ένας δηκτικός αλλά πάντα τρυφερός σχολιαστής της Ιστορίας εν τω γίγνεσθαι και των προσώπων που παίζουν στη δημόσια σκηνή; Όλα αυτά μαζί και κάτι πολύ περισσότερο».


Σχολιάστε εδώ