Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ στην κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων

Οικολόγοι Πράσινοι: ΟΧΙ στην κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων

Δριμεία κριτική ασκούν με ανακοίνωσή τους οι “Οικολόγοι Πράσινοι” κατηγορώντας τη κυβερνητική τακτική που φέρνουν προς κύρωση στη Βουλή, «βράδυ ως συνήθως» τις συμβάσεις για τη μίσθωση τεσσάρων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.

«Δεν καθυστέρησε καθόλου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)  να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, βράδυ ως συνήθως,  τις συμβάσεις  για μίσθωση τεσσάρων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.Με πομπώδεις δηλώσεις για υποτιθέμενες επενδύσεις 140 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως, κάποια ουσιαστική αναφορά για το ποιοί πραγματικά θα επωφεληθούν από αυτές, ούτε για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν» αναφέρει συγκεκριμένα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Δεν καθυστέρησε καθόλου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)  να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, βράδυ ως συνήθως,  τις συμβάσεις  για μίσθωση τεσσάρων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων. Με πομπώδεις δηλώσεις για υποτιθέμενες επενδύσεις 140 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως, κάποια ουσιαστική αναφορά για το ποιοί πραγματικά θα επωφεληθούν από αυτές, ούτε για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν.

Επίσης, χρησιμοποιεί παραπλανητικές συγκρίσεις αναφέροντας το παράδειγμα της Καβάλας, τα χαρακτηριστικά της οποίας ουδεμία σχέση έχουν με τις προς υπό κύρωση έρευνες(βάθος, σεισμικότητα κ.α.). Το δε θέμα του φυσικού αερίου μόνο τεχνηέντως  και σκοπίμωςφαίνεται να εγκωμιάζεται, αφού, εν τέλει, είναι αμφίβολο, ακόμη και αν στη λογική του «Το μη χείρον βέλτιστον» εμπίπτει, αν συνυπολογιστεί το πραγματικό του αποτύπωμα.

Η θέση μας των «οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ» για το θέμα εξόρυξης  των υδρογονανθράκων ήταν και είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Δυστυχώς, τα τραγικά λάθη που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο θέμα αυτό, όχι μόνο τα συνεχίζει η τωρινή, αλλά υπερθεματίζει και ενεργεί  επικίνδυνα. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι εξορύξεις και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πράγματα ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ.

Εκτός των άλλων, οι εξορύξεις στις περιοχές που προτείνονται αποτελούν τεράστιο δημόσιο κίνδυνο και απειλή, τόσο από πιθανά ατυχήματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης όλο το Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον ζωτικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό, όσο και από τη συνακόλουθη, πλέον,αδυναμία χαρακτηρισμού και αναγνώρισης ποιοτικών αλιευτικών και θαλάσσιων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι βεβαιώσεις για δήθεν αποκατάσταση είναι, δυστυχώς, ανυπόστατες και αποτελούν, απλά,  το τυράκι στη φάκα, καθώς αυτές δεν τηρούνται ποτέ, αλλά ακόμη και αν για αυτό υπήρχε η βούληση, τα ανεπανόρθωτα, δυστυχώς, δεν αποκαθιστώνται.

Πρέπει,επίσης, να επισημανθεί ότι οι θαλάσσιες περιοχές του δικτύου N.2000 δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο έως μηδενικό ποσοστό των κρίσιμων ενδιαιτημάτων των κητοειδών!

Η Ελληνική Τάφρος που παραχωρείται  για εξορύξεις όπου και βρίσκονται αυτά τα είδη δεν έχει κηρυχθεί προστατευόμενη, παρά την επαναλαμβανόμενη έκκληση των επιστημόνων.

Επιπλέον, είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα, ότι τα οικονομικά οφέλη των εξορύξεων είναι μόνο για ελάχιστους των μεγάλων εταιρειών και κάποιους τοπικούς εκπροσώπους τους και μόνο.Οι πολλοί δεν πρόκειται παρά να υποστούν τις αρνητικές επιπτώσεις.
Εγκαταλείψετε έρευνες και εξορύξεις τώρα και στραφείτε προς τις ορθές ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΕίναι η μόνη λύση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων»


Σχολιάστε εδώ