Κυπριακή ΑΟΖ: «Έπεσαν» οι υπογραφές με TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7

Κυπριακή ΑΟΖ: «Έπεσαν» οι υπογραφές με TOTAL-ENI για το τεμάχιο 7

Στην υπογραφή για αδειοδότηση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας για το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησαν σήμερα οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε συνάντηση με αξιωματούχους της TOTAL και της ΕΝΙ, όπου και υπέγραψαν τη συμφωνία για εκμετάλλευση του τεμαχίου 7.


Παράλληλα, υπεγράφησαν και οι αδειοδοτήσεις για είσοδο της TOTAL στα τεμάχια 2,3,8 και 9.


H απόφαση για αδειοδότηση του τεμαχίου 7 από την κοινοπραξία εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό ενέκρινε την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 στην κοινοπραξία Total και ΕΝΙ με ποσοστά 50-50 και την είσοδο της Total στα υπόλοιπα τεμάχια στα οποία επιχειρούσε η ENI και δεν ήταν αδειοδοτημένη η Total, και πιο συγκεκριμένα στο τεμάχιο 2, όπου θα εισέλθει η Total με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3, όπου θα εισέλθει η ίδια με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 9, όπου η γαλλική εταιρεία θα εισέλθει με ποσοστό 20% και στο τεμάχιο 8, όπου η Total θα εισέλθει με ποσοστό 40%, ενώ στο συγκεκριμένο τεμάχιο ήταν η ΕΝΙ με 100% συμμετοχή.

Σε δηλώσεις του ο κ.Λακκοτρύπης, ανέφερε πως οι σημερινές υπογραφές αποτελούν μία πολύ σημαντική εξέλιξη στο Ενεργειακό Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» εντείνεται εντός του τεμαχίου 7.

Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Επεσήμανε περαιτέρω πως η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

 

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμβόλαια υπέγραψε ο κ. Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο.

Υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να υπάρχουν συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.

Πηγή: euronews


Σχολιάστε εδώ