Η Ιστορία της CIA – Ερείπια και Στάχτες

Η Ιστορία της CIA – Ερείπια και Στάχτες

Συγγραφέας
Tim Weiner
Μετάφραση
Γιώργος Βογιατζής


«Mια συναρπαστική και ιδιαίτερα “καυστική” ιστορία της CIA, που κορυφώνεται με τις πρόσφατες καταστροφικές αποτυχίες της στο Iράκ».
Mark Bowden –
Συγγραφέας του βιβλίου Black Hawk Down

Τα τελευταία εξήντα χρόνια, σε πείσμα της αρνητικής εικόνας που δημιουργούσαν οι δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο, η CIA κατόρθωσε να διατηρήσει το κύρος της στους διαδρόμους της εξουσίας, θάβοντας τους λανθασμένους χειρισμούς της σε «άκρως απόρρητα αρχεία». Αρχικά αποστολή της ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Όταν όμως απέτυχε να την φέρει σε πέρας, βάλθηκε να την αλλάξει. Αντιγράφοντας τα λόγια του Προέδρου Αϊζενχάουερ, οι αποτυχίες της μας άφησαν «ερείπια και στάχτες». Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Tim Weiner μας δίνει την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία της CIA – αποκλειστικά βασισμένη σε επίσημα έγγραφα και αξιόπιστες μαρτυρίες. Η Ιστορία της CIA αξιοποιεί περισσότερα από 50.000 έγγραφα, ως επί το πλείστον από τα αρχεία της ίδιας της Υπηρεσίας, καθώς και εκατοντάδες συνεντεύξεις με βετεράνους πράκτορές της – μεταξύ των οποίων και δέκα πρώην διοικητές της. Ξεκινώντας από την ίδρυση της CIA –μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο– και παρακολουθώντας τη δράση της στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, φτάνει μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την εισβολή στο Ιράκ, επιχειρώντας να φωτίσει νευραλγικής σημασίας ερωτήματα: Γιατί έντεκα Αμερικανοί Πρόεδροι και τρεις γενιές αξιωματούχων της CIA απέτυχαν να κατανοήσουν τον κόσμο; Γατί σχεδόν όλοι οι διοικητές της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την παρέδωσαν σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που την παρέλαβαν; Πώς και γιατί οι αποτυχίες της θρυλικής οργάνωσης απειλούν και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ;

Aπόσπασμα βιβλίου

1. «Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ»

Το μόνο που ήθελε ο Χάρι Τρούμαν ήταν μια εφημερίδα.

Όταν, μετά τον θάνατο του Προέδρου Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, στις 12 Απριλίου του 1945, μπήκε σαν σίφουνας στον Λευκό Οίκο, δεν γνώριζε τίποτα για το πρόγραμμα ανάπτυξης της ατομικής βόμβας και τις προθέσεις των Σοβιετικών συμμάχων του. Χρειαζόταν πληροφορίες, για να ασκήσει την εξουσία του.

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου»,$1 έγραψε, χρόνια αργότερα, σ’ έναν φίλο του, «ο Πρόεδρος δεν είχε στη διάθεσή του τα απαραίτητα μέσα για τη συστηματοποίηση των πληροφοριών, που συλλέγονταν ανά την υφήλιο». Ο Roosevelt είχε ιδρύσει το OSS (Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών) –με επικεφαλής τον Στρατηγό William J. Donovan– ως αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σε καιρό πολέμου. Όμως, το OSS του Donovan δεν έμελλε να λειτουργήσει για πολύ καιρό. Η CIA, η νέα Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, που γεννήθηκε από τις στάχτες του OSS, θα έπρεπε, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Τρούμαν, να λειτουργήσει αποκλειστικά ως πρακτορείο ειδήσεων παγκοσμίου βεληνεκούς, που θα συνέτασσε ημερήσια ενημερωτικά δελτία. «Δεν ήταν στις προθέσεις μας να αναπτύξει η CIA κατασκοπευτική δράση!» έγραψε. «Μοναδική αποστολή της θα ήταν η συστηματική ενημέρωση του Προέδρου, για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο Τρούμαν επανέλαβε με έμφαση πως δεν θέλησε σε καμία περίπτωση «να λειτουργήσει η CIA ως υπηρεσία κατασκοπίας. Κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις μας, όταν ιδρύθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία».

Το όραμα του Τρούμαν υπονομεύτηκε εξαρχής…

Περισσότερα αποσπάσματα δείτε ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

«Ο Tim Weiner διάβασε πολύ και έσκαψε βαθιά για να συνθέσει αυτήν την υπέροχη, αυθεντική ιστορία της CIA, η οποία καλύπτει και τις έξι δεκαετίες της ύπαρξής της. Το γεγονός ότι κάθε παράθεμα που υπάρχει στο βιβλίο προέρχεται από τα αρχεία της Υπηρεσίας μαρτυρά το ταλέντο του, αλλά και τη διαφάνεια που –για καλή μας τύχη– διέπει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα».
-Steve Coll- συγγραφέας του βιβλίου Ghost Wars

«Όπως όλα τα καλά ιστορικά βιβλία, η Ιστορία της CIA δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά κατατοπιστική καταγραφή, αλλά και μια προκλητική και διορατική αφήγηση. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα ιστορικής έρευνας, έγκυρης δημοσιογραφίας και άγνωστων ανεκδοτολογικών περιστατικών».
-Ted Gup- συγγραφέας του βιβλίου Nation of Secrets

«Ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ. Βασιζόμενος σε ένα αχανές ερευνητικό έργο και μια πληθώρα επίσημων τεκμηρίων, ο Tim Weiner μας δείχνει τον λόγο για τον οποίο η CIA τα πήγε τόσο άσχημα στην παραδοσιακή κατασκοπία. Είναι μια αφήγηση που καθηλώνει και συγχρόνως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Αμερική οφείλει να αναπτύξει την ικανότητα –και τη βούληση– να αντιμετωπίζει τα πραγματικά δεδομένα του κόσμου».
-Walter Isaacson- συγγραφέας του βιβλίου Einstein: His Life and Universe

Περισσότερες κριτικές διαβάστε ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Tim Weiner είναι δημοσιογράφος των New York Times. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τα απόρρητα προγράμματα εθνικής ασφάλειας, ταξιδεύοντας συνεχώς στις χώρες, όπου αναπτύσσει τις δραστηριότητές της η CIA, για να τεκμηριώσει με επιτόπια έρευνα τις εργασίες του. Η Ιστορία της CIA είναι το τρίτο βιβλίο του.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Τίτλος Πρωτοτύπου: Legacy of Ashes: The History of the CIA
Κατηγορία: Ιστορία, 1950-2000
ISBN: 978-960-446-092-2


Σχολιάστε εδώ