Καρφιά του Αρχιεπισκόπου κατά «Ανεξάρτητης Αρχής»

Καρφιά του Αρχιεπισκόπου κατά «Ανεξάρτητης Αρχής»

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πάρει την τελική απόφαση

-Επειδή απαγόρευσε την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια των μαθητών
-Κάποιοι βλέπουν με εμπάθεια την Εκκλησία, θα το παλέψουμε…

Κάθετα αντίθετη είναι η Εκκλησία στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (έργο τού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κων. Γαβρόγλου), κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Ένωσης Αθέων!

Άμεση ήταν η αντίδραση της ηγεσίας της Εκκλησίας μας:
– Θα παλέψουμε και θα αντιμετωπίσουμε όσους βλέπουν με εμπάθεια τα θέματα της Εκκλησίας και του θρησκεύματος, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Θεολόγων. Και διερωτήθηκε: «Μπορούμε να πούμε σε ένα παιδί στο σχολείο ότι έχεις τη δυνατότητα να μη μάθεις μαθηματικά ή ελληνικά;».

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας εστάλη στις 29 Ιουνίου επιστολή προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Γαβρόγλου με θέμα την άμεση αναστολή της διαδικασίας αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών μαθητών και μαθητριών.

Το ΣτΕ αποφασίζει
Τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο αναμένονται δύο αποφάσεις για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων «αυτονοήτως θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης».

Οι προϋποθέσεις για απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών
Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας:
«Η Απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων που αφορούσε στο ζήτημα της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών τόνιζε ότι “οι άθρησκοι, οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά μόνον όταν συντρέχουν στο πρόσωπό τους λόγοι θρησκευτικής συνείδησης, τους οποίους οφείλουν να επικαλούνται οι ίδιοι ή οι γονείς τους (ότι δηλαδή είναι άθεοι, αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι)».

Συνεπώς, τεκμηριωμένα θα πρέπει να υπάρχει αιτιολόγηση της απαλλαγής. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, «οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ελέγχουν τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων (λόγων) απαλλαγής, ότι δηλαδή πρόκειται για άθεο ή αλλόδοξο ή ετερόθρησκο μαθητή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση του προεκτεθέντος συνταγματικού κανόνα του ειδικού σκοπού του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πραγματώνεται με την υποχρεωτική παρακολούθηση από τους ορθόδοξους μαθητές και για να τηρηθεί ο συνταγματικός κανόνας του άρθρου 13 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, ώστε να διευκολυνθεί ο άθρησκος, αλλόθρησκος ή ετερόδοξος μαθητής στην άσκηση του δικαιώματός του να απολαύσει “ανεμπόδιστα” την ελευθερία της θρησκευτικής του συνείδησης. Απορρίπτεται η χρήση του δικαιώματος της απαλλαγής με το πρόσχημα ότι υπάρχουν λόγοι συνείδησης».

Η Εκκλησία μορφώνει
Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων των κτιριακών ε­γκαταστάσεων του δημοτικού σχολείου του ΙΝ Μεταμορφώσεως του Σωτήρος των Βριλησσίων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισήμανε: «Η Εκκλησία μορφώνει και διαμορφώνει χαρακτήρες που τους χρειαζόμαστε» – μήνυμα με παραλήπτες όλους εκείνους που αμφισβητούν τον ρόλο και την προσφορά της Εκκλησίας και έχουν βαλθεί να την αποδυναμώσουν ξηλώνοντας ό,τι μπορούν. Και σε αυτό έτεινε χείρα βοηθείας η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία συναίνεσε στην απαίτηση της Ένωσης Αθέων να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια των μαθητών. Λες κι αυτό φταίει που χρεοκόπησε η πατρίδα μας…


Σχολιάστε εδώ