Έμειναν στα λόγια οι… απειλές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Έμειναν στα λόγια οι… απειλές κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Επιβεβαιώνεται καθημερινά ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, που είχε πει: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε»…

Σε αυτήν τη χώρα που ζούμε, για όλα τελικά φταίει ο λαός, οι έλληνες πολίτες… Αυτό είναι το μόνιμο… ρεφρέν των πολιτικών μας. Με πρώτη την εκάστοτε κυβέρνηση, όποια φανέλα κι αν φοράει. Όταν την ψηφίζει, είναι ο υπερήφανος λαός. «Μεγάλη η χάρη σου», λένε οι νικητές και ο λαός πετάει στα ουράνια… Όταν την καταψηφίζει, είναι αχάριστος, δεν καταλαβαίνει ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας, σταυρώνει εκείνον που θα του κάνει το ρουσφέτι, που θα τον διορίσει στο Δημόσιο για να περνάει «ζωή και κότα»…

Δεν θα αμφισβητήσουμε ότι συμβαίνει και αυτό στην επιλογή του ψηφοδελτίου. Ο ηθικός αυτουργός, όμως, είναι ο πολιτικός, ο υποψήφιος βουλευτής, ο… Λάμπρος Κωνστα­ντάρας, που ό,τι ήθελε ο ψηφοφόρος τού το έταζε… Οι έχοντες τα χρονάκια τους θα έχουν δει πολλές φορές τη σχετική ταινία. Όταν παίρνει, όμως, την καρέκλα, μην τον είδατε…

Αυτό το πάρε – δώσε έχει κόστος και στα καυτά εθνικά μας θέματα, από την πορεία των οποίων εξαρτάται το αύριο της πατρίδας μας. Όταν έχουμε, μάλιστα, την… ατυχία οι γείτονές μας να μην έχουν τίποτε άλλο στον νου τους από το πώς θα αρπάξουν κανένα κομμάτι της Ελλάδας.

Με πιο αρπακτικό «ον» τον Τούρκο, που τον εκφράζει σήμερα ο Ερντογάν. Γιατί βλέπει ότι δεν είμαστε ανυποχώρητοι, ότι οι «Θερμοπύλες» σήμερα όλο και κάποιες χαραμάδες αφήνουν, που σιγά σιγά ανοίγουν παραπάνω και μπαίνει ο γείτονας στο σπιτικό μας. Η Κύπρος δεκαετίες τώρα είναι στο στόχαστρο του Τούρκου, όποιο όνομα κι αν έχει.

Και τα Σκόπια είναι η τωρινή απόδειξη. Χρόνια τώρα είχαν το «όνομα», ήθελαν να λέγονται «Μακεδονία», με την οποία δεν είχαν καμία σχέση ιστορική. Παραχαράκτες ήταν. Όλοι οι έλληνες ηγέτες, όμως, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Μητσοτάκης, δεν έκαναν βήμα πίσω. Στη συνέχεια, κάποιοι από τους διαδόχους άρχισαν να νερώνουν το κρασί τους.

Και τελικά πήρε τη σκυτάλη ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν τους χάλασε το χατίρι και τα βάφτισε «Βόρεια Μακεδονία», χωρίς να βάλει το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να ακούσει την άποψή τους και ίσως να πάρει το ok κάποιων.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στο δώρο του ονόματος και δημόσια, αλλά και στη Βουλή, ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση θα αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα αποκαλυπτήρια της πλήρους υποχώρησης του πρωθυπουργού πλέον Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου δήλωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Τη βρήκαμε και την κληρονομήσαμε»!

Στο ίδιο μοτίβο και η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Τη Συμφωνία θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε»!

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Εξωτερικών: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής συμφωνία, είναι συμφωνία σε ισχύ και δεν μπορεί να αλλάξει».

Τι να πεις πια;
Δεν απομένει παρά να προσφύγεις σε αυτό που είχε πει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε, πάντα ευκολόπιστε και πά­ντα προδομένε»…

Αυτά, εν όψει των 200 χρόνων από το 1821, στους αγωνιστές του οποίου η Ελλάδα οφείλει πολλά. Πάρα πολλά. Όπως και ο κάθε πολίτης αυτής της γης…


Σχολιάστε εδώ