Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις και μετά τσουχτερά πρόστιμα

Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για δηλώσεις και μετά τσουχτερά πρόστιμα

Mε κλιμακούμενα πρόστιμα που θα µπορούσαν να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ, ανάλογα µε τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηµατολόγιο, θα έρθουν αντιµέτωποι οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων µετά την εκπνοή των προθεσµιών των τελευταίων παρατάσεων.

Ήδη την περασµένη Παρασκευή ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρατάσεις διάρκειας 15 ηµερών έως και δύο µηνών για τις υπό κτηµατογράφηση περιοχές, των οποίων οι προθεσµίες έληγαν αυτές τις ηµέρες.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, το υπουργείο έχει έτοιμη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης καθώς ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνά το 27%, ποσοστά τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως πριν από την συνάντηση με τους Θεσμούς που έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο διαµηνύεται σε όλους τους τόνους ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες που θα δοθούν στις περιοχές, στις οποίες έχουν εξαντληθεί οι προβλεπόµενες παρατάσεις των 3+3 µηνών. Ως εκ τούτου, αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν εµπρόθεσµα και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την ακίνητη περιουσία τους. Το υπουργείο έχει έτοιµη δέσµη µέτρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηµατογράφησης, καθώς ο µέσος όρος υποβολής δηλώσεων σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά το 27%, ποσοστά τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν επισήµως πριν από τη συνάντηση µε τους θεσµούς που έχει προγραµµατιστεί γι’ αυτήν την εβδοµάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ήδη ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του ότι το υπουργείο δεν προτίθεται σε καµία περίπτωση να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες, καθώς πριν από την επιβολή προστίµων θα έχουν προηγηθεί παρατάσεις, πληροφόρηση αλλά και ενηµερωτική καµπάνια. Εξίσου κατηγορηµατικός είναι όµως και ως προς το ότι πρέπει να µπει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις ώστε το Κτηµατολόγιο να ολοκληρωθεί το 2021, καθώς αποτελεί µνηµονιακή υποχρέωση, µε τη χώρα να κινδυνεύει µε επιστροφή ευρωπαϊκών πόρων ύψους 84 εκατοµµυρίων ευρώ.


Σχολιάστε εδώ