Ισχυρό χαρτί για τους έλληνες ομογενείς που έχασαν την τουρκική υπηκοότητα

Ισχυρό χαρτί για τους έλληνες ομογενείς που έχασαν την τουρκική υπηκοότητα

Πολλές, σημαντικές ειδήσεις χάνονται στον ορυμαγδό των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Και όμως, ύστερα από πολύ καιρό, όπως μαθαίνουμε από ομογενείς, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε την ανάκληση του πιστοποιητικού κληρονομιάς από τον Ιωάννη Μαδυτινό, πολίτη που δεν είχε τουρκική υπηκοότητα. Ο ενάγοντας, που είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, έχασε την υπηκοότητά του όταν απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, το 1986.

Από το 1997 ο Ιωάννης Μαδυτινός, που ήταν ο κληρονόμος της οικογενειακής περιουσίας, ζήτησε πιστοποιητικό κληρονομιάς από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αλλά το υπουργείο Οικονομικών άσκησε αγωγή, με το σκεπτικό ότι δεν είναι πλέον τούρκος πολίτης, και έτσι ανακλήθηκε το πιστοποιητικό το 2001.

Ο Ιωάννης Μαδυτινός ξεκίνησε δικαστικό αγώνα και το 2015 έφθασε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά χαρακτήρισε αδικαιολόγητες όλες τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, επιδίκασε στον έλληνα πολίτη αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα και ζήτησε να γίνει νέα δίκη, καθώς «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Αυτή η απόφαση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό δεδικασμένο για πολλές περιπτώσεις ομογενών που έχασαν την τουρκική υπηκοότητα και έκτοτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα είτε για την αξιοποίηση των περιουσιών τους είτε για να κληρονομήσουν τις οικογενειακές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ