Τους 180 ψάχνει ο Κυριάκος

Τους 180 ψάχνει ο Κυριάκος

Όρους βάζει η Φώφη για τον εκλογικό νόμο

-Παζάρια και με τον Βελόπουλο

«Κρας τεστ» για τις σχέσεις κυβέρνησης και Κινήματος Αλλαγής και προμήνυμα πολιτικών εξελίξεων ενδέχεται να αποτελέσει η συνταγματική αναθεώρηση, οι διαδικασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στη Βουλή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τόσο τις ταλαντεύσεις της Φ. Γεννηματά, όσο και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Προβληματίζονται, για την ακρίβεια ανησυχούν, για τη στάση που θα τηρήσει τελικά η κ. Γεννηματά σε φλέγοντα ζητήματα και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Κεντρικό ζήτημα της συζήτησης θα είναι η τροποποίηση του άρθρου 54 παρ.1, που αναφέρεται στον ακριβή χρόνο εφαρμογής του εκάστοτε νέου εκλογικού νόμου. Επιδίωξη (απόφαση) της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο που θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο είναι να τεθούν σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να γίνει πιο ελαστικό το σχετικό άρθρο (54) του Συντάγματος και από 200 ψήφους που είναι σήμερα το όριο να περιορισθεί στις 180, όσοι και οι βουλευτές που αθροίζουν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, πριν υπερψηφίσει την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, θα έχει διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση κατά τρόπο οριστικό τις αλλαγές που θα επιφέρει στον εκλογικό νόμο. Που σημαίνει ότι Κυρ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να έχουν έρθει σε μια άτυπη συμφωνία για τα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου.

Και εδώ ακριβώς… αρχίζουν τα δύσκολα. Ενώ μέχρι πρότινος η κ. Γεννηματά εμφανιζόταν θετική στις αλλαγές, το τελευταίο διάστημα άρχισε να διατυπώνει ενστάσεις και διαφωνίες. Κάτι που από το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν στις διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στα ενδότερα του Κινήματος Αλλαγής και στις πιέσεις που της ασκούνται από κορυφαία στελέχη.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει ορισμένους όρους που θα θέσει η κ. Γεννηματά, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτοί (οι όροι) δεν θα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου εκλογικού νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει την κλιμάκωση –όχι την κατάργηση– του μπόνους των 50 εδρών σε άμεση σύνδεση με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διάταξη ώστε μέρος του μπόνους να απολαμβάνουν τόσο το δεύτερο, όσο και το τρίτο σε εκλογική δύναμη κόμμα.

Ο προβληματισμός που υπάρχει στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει να κάνει με το κατά πόσο η κ. Γεννηματά θα μπορέσει να «επιβάλει» στο Κίνημα Αλλαγής την όποια συμφωνία με την κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και ιδιαίτερα για τον εκλογικό νόμο. Θεωρούν πολύ πιθανό ο Γ. Παπανδρέου και δύο – τρεις ακόμη βουλευτές, που… λοξοκοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις κρίσιμες ψηφοφορίες, να διαφοροποιηθούν, με συνέπεια να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ο… μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις κυβέρνησης – Κινήματος Αλλαγής και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε οριστικό ρήγμα. Κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Με ορατό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στις κρίσιμες ψηφοφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε… αναζήτηση εφεδρειών.

Με τα σημερινά δεδομένα, το μόνο κόμμα που μπορεί να… δώσει τις αναγκαίες ψήφους είναι η Ελληνική Λύση. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται να αναστέλλει τα σχέδιά της για αύξηση του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή στο 5%. Κάτι που θα έπληττε κατά βάση τα μικρότερα κόμματα, μεταξύ αυτών και την Ελληνική Λύση.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ