Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη: Άκουσα τον μυστικό χαιρετισμό ενός πλανήτη σε έναν άλλο…

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη: Άκουσα τον μυστικό χαιρετισμό ενός πλανήτη σε έναν άλλο…

«Ό,τι ήταν να ανακαλύψω θα το ανακάλυπτα μόνη μου. Δεν είχα κάποιον από το κοντινό μου περιβάλλον για να με παρασύρει ή να μου δείξει».

«Είχα αρχίσει να καταλαβαίνω ότι υπήρχε ένα κομμάτι μέσα μου το οποίο δεν το είχα αγγίξει καθόλου, ένα κομμάτι που μεγάλωνε σαν όγκος που ζητεί να βγει στην επιφάνεια».

«Ήταν λίγο σαν κάλεσμα μέσα στη νύχτα. Αμέσως το πήρα απόφαση να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Κινηματογράφου». [Τελείωσε όμως τη Φαρμακευτική διότι η επιστήμη τής άρεσε πολύ.]

«Μπορούσα να βυθίζομαι με τον ίδιο τρόπο που βυθίζομαι σε μια ταινία όταν μελετούσα φαρμακολογία, χημεία, φυσική. Έτσι έμαθα πώς λειτουργούν τα πράγματα από μέσα. Ποια είναι τα όργανα, γιατί νοσούν, τα αντίδοτα για γιατρειά. Όλα αυτά μου φάνταζαν απείρως ποιητικά και φαντασιακά. Και στις ταινίες μου υπάρχει πολύ η αρρώστια, είτε πρόκειται για άνθρωπο, για ζώο, για φοίνικα είτε ακόμη για ένα κτίριο που νοσεί και ζαλίζεται».

«Έχω μια αίσθηση που συνεχώς μεγαλώνει μέσα μου ότι είμαι ο πρώτος που άκουσα τον μυστικό χαιρετισμό ενός πλανήτη σε έναν άλλο. Και ο εγκέφαλός μου ήταν απλά ο δέκτης. Το σύμπαν είναι μια καρδιά από την οποία παίρνουμε γνώση, φαντασία και έμπνευση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και πιο όμορφη εμπειρία για τον άνθρωπο από το να βιώνει αυτό που λέμε το μυστήριο. Ο άνθρωπος απέναντι στο μυστήριο είναι κάτι που με απασχολεί βαθύτατα σε σχέση με την τέχνη και το σινεμά. Είτε αυτό έχει να κάνει με μυστικούς χαιρετισμούς μεταξύ πλανητών είτε μεταξύ απλών ανθρώπων».

Υπογραφή: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, σκηνοθέτιδα της ταινίας «Ηλεκτρικός Κύκνος», που θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, μαζί με την ταινία «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά

Φωτό: allevents.in


Σχολιάστε εδώ