Τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ στην 45η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

Τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ στην 45η επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη

-Έχει σηκώσει μπαϊράκι ο Γερουλάνος

Στα χαρακώματα βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής, ακριβώς 45 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτέμβρη του 1974. Η φετινή επέτειος, αντί να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση του ΚΙΝΑΛ, σήμανε την επιστροφή σε μια βαθιά, όπως αποδεικνύεται, φάση εσωστρέφειας, η οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει και κυρίως ποιο θα είναι το πολιτικό αποτύπωμα που θα αφήσει στο λαβωμένο, άλλοτε πανίσχυρο, κόμμα του Κέντρου.

Η προχθεσινή κίνηση του Παύλου Γερουλάνου, την οποία είχε προαναγγείλει το «ΠΑΡΟΝ», να θέσει ανοικτά θέμα ηγεσίας, ανατρέπει τους υφιστάμενους εσωκομματικούς συσχετισμούς και δημιουργεί ρήγματα, που μένει να φανεί μέχρι ποιο σημείο θα φθάσουν.

Το σίγουρο είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, ενώ ετοιμαζόταν για την πολιτική του αντεπίθεση, εν όψει και της παρουσίας της Φώφης Γεννηματά το προσεχές διήμερο στη ΔΕΘ, καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλης έντασης κρίση.
Και όλα αυτά ενώ σήμερα το απόγευμα, στο Κορακοχώρι Ηλείας, στην έδρα του Κώστα Σημίτη, θα γίνει σύναξη για το βιβλίο του θεωρητικού του εκσυγχρονισμού, καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη με τίτλο «Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (Εκδόσεις Πόλις). Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ήδη κυκλοφορούν σενάρια για το ενδεχόμενο κυοφορίας νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου.

Στη σκιά αυτών των διεργασιών και ενώ είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση διεμβόλισης του Κέντρου τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα –καθένας βέβαια με διαφορετική στόχευση–, η Φώφη Γεννηματά θα επιχειρήσει να δείξει ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει ενωμένο και μπορεί να καταστεί τρίτος πόλος – μια στρατηγική που επίσης αμφισβητείται από πολλούς.

Το βασικό όμως που απασχολεί στην παρούσα φάση, όσο και να προσπαθούν να το αποδυναμώσουν, είναι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Παύλος Γερουλάνος και μάλιστα σε μια περίοδο που μαίνονται οι εσωκομματικές, παρασκηνιακές αψιμαχίες για το συνέδριο του κόμματος ε­ντός του 2019, το οποίο πρέπει να εκλέξει και νέο αρχηγό.

Και δεν είναι μόνο ο Παύλος Γερουλάνος, καθώς στο παρασκήνιο υπάρχει συζήτηση και για στέλεχος της νεότερης γενιάς που μπορεί να ηγηθεί του Κινήματος. Συγκεκριμένα αναφέρονται στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, οι κινήσεις του οποίου αναμένονται το επόμενο διάστημα, αν και ακόμα δεν το έχει αποφασίσει.

Παράλληλα υπάρχει συζήτηση και για το ποιος είναι ο στόχος του Γιώργου Παπανδρέου και ευρύτερα της οικογένειας, με αναφορά και στον Νίκο Παπανδρέου, που την περασμένη Κυριακή με άρθρο του στο «Βήμα» ζήτησε την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι κινήσεις ερμηνεύονται από κάποιους ως οργανωμένο χτύπημα από τους Παπανδρεϊκούς, αρκετοί εκ των οποίων βλέπουν με καλό μάτι τη μελλοντική συνεργασία –όχι αφομοίωση– με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλοί αναφέρονται και στην προ ημερών ηχηρή παρέμβαση του Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος επισήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν αποχωρεί.

Ο Παύλος Γερουλάνος είπε ξεκάθαρα προχθές στα Παραπολιτικά FM ότι τον ενδιαφέρει η ηγεσία και μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στρατηγικής, που θα οδηγήσει το ΚΙΝΑΛ στην επιστροφή στις ρίζες, βγάζοντας μπροστά την παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αιφνιδιάστηκαν από την παρέμβαση Γερουλάνου, καθώς περίμεναν την κλιμάκωση εκ μέρους του, αλλά θέτουν ερωτήματα για το τι πραγματικά θέλει και εάν και ποιοι τον στηρίζουν. Το ΚΙΝΑΛ δεν θέλησε να εκδώσει ανακοίνωση και μέσω κύκλων επιχείρησαν να αποδομήσουν την κίνησή του αυτή. «Οι προσωπικές φιλοδοξίες καθενός δεν είναι πάνω από τις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης, που οφείλουν όλοι να σέβονται. Όσοι καλλιεργούν την εσωστρέφεια προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην παράταξη και εκτίθενται προσωπικά», ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

Η Φώφη Γεννηματά, με την ομιλία της στη Λάρισα, ανήμερα της 3ης του Σεπτέμβρη, απέκλεισε την εκλογή από τη βάση και σημείωσε με έμφαση την απόφαση του συνεδρίου, βάσει της οποίας όλα τα κόμματα που συνασπίζονται κάτω από την πολιτική ομπρέλα του ΚΙΝΑΛ πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για το ΚΙΝΑΛ και πολλά θα φανούν από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η Φώφη Γεννηματά την υπόθεση Γερουλάνου, αλλά μετά τη ΔΕΘ.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι μετρούν τις δυνάμεις τους, αν και η πλειοψηφία υποστηρίζει τη Φώφη Γεννηματά. Το μόνο που ενισχύεται όμως είναι ο προβληματισμός για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, αντί για τη δυναμική του, ειδικά λόγω της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ