Δήμος Παλλήνης: Ενημέρωση για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών – Μέτρα πρόληψης και προστασίας πολιτών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Δήμος Παλλήνης: Ενημέρωση για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών – Μέτρα πρόληψης και προστασίας πολιτών από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Συνεχίζονται οι ψεκασμοί  κατά των κουνουπιών από τις Υπηρεσίες του Δήμου Παλλήνης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο Δήμαρχος, Θανάσης Ζούτσος. 

Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου 2019 και θα συνεχίζονται μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί έξι από τους οκτώ ψεκασμούς του προγράμματος σε όλα τα φρεάτια ομβρίων, στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια καθώς και σε οποιοδήποτε σημείο παρατηρηθεί συγκέντρωση κουνουπιών. 

Παράλληλα, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, αρμοδιότητας της οποίας είναι οι ψεκασμοί στα ρέματα. Έως τώρα, οι ψεκασμοί στα ρέματα που διέρχονται τον Δήμο Παλλήνης, πραγματοποιούνται κανονικά. 

Ο Δήμος Παλλήνης καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας, τα οποία είναι τα εξής: 

Μέτρα πρόληψης

Συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση κουνουπιών. Λήψη μέτρων από το κοινό για ατομική προστασία.

Μέτρα ατομικής προστασίας

• Ελαφριά ρούχα χωρίς ζωηρά χρώματα με μακριά μανίκια.
• Αποφυγή αρωμάτων, λοσιόν και άλλων καλλυντικών προϊόντων. Οι μυρωδιές και τα χρώματα έλκουν τα κουνούπια.
• Χρησιμοποίηση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και στα ρούχα.
• Χρησιμοποίηση εντομοαπωθητικών στο δέρμα και στα ρούχα.
• Όχι τρόφιμα εκτός ψυγείου τη νύχτα.
• Όχι σκουπίδια μέσα στο σπίτι.
• Το λιμνάζον νερό προσελκύει τα κουνούπια.
• Μην αφήνετε τα δοχεία με νερό.
• Αλλάζετε συχνά το νερό στα βάζα.
Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από γλάστρες, υδρορροές και
Ποτίζετε τα φυτά το πρωί.
• Σίτες στις πόρτες-παράθυρα, κουνουπιέρες.
• Χρήση εντομοαπωθητικών με καλό αερισμό της οικίας.
Χρήση εντομοαπωθητικών λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων.

ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1937 σε μια γυναίκα με πυρετό στο Δυτικό Νείλο, στην Ουγκάντα. 

Ενδημική νόσος με σποραδικά κρούσματα. Κύριοι ξενιστές τα πτηνά. Ενδιάμεσοι ξενιστές οι άνθρωποι και τα άλογα.

Πώς μεταδίδεται

Ο άνθρωπος μολύνεται από κουνούπια που έχουν τροφές με μολυσμένα πτηνά. Πολύ σπάνια η μόλυνση γίνεται με μετάγγιση μολυσμένου αίματος, ή μολυσμένο μόσχευμα ή από μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο.

Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πότε ευνοείται η μετάδοση της νόσου

Το διάστημα από Ιούνιο-Οκτώβριο, οπότε οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αποτελούν ιδανικές συνθήκες για τον ιό. Το χειμώνα ο ιός επιβιώνει στα θηλυκά κουνούπια και πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Πορεία – Συμπτώματα – Διάρκεια

Η επώαση διαρκεί 2-14 ημέρες.

80% των μολυσθέντων είτε δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, είτε εμφανίζουν μια πολύ ήπια γριππώδη συνδρομή. 20% εμφανίζουν πυρετό, αδυναμία, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία, εμετό, εξάνθημα. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 3-6 ημέρες . <1% προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με κλινική εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Οι ασθενείς εμφανίζουν σύγχυση, τρόμο, αποπροσανατολισμό, σπασμού, αυχενική δυσκαμψία, μεγάλη μυική αδυναμία έως χαλαρή παράλυση και τέλος κώμα. Διάρκεια συμπτωμάτων από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Θνητότητα

Η συνολική θνητότητα είναι 1 στα 1000 άτομα. Σε προσβολή του νευρικού συστήματος η θνητότητα ανέρχεται σε 10%. Πιο ευπαθή τα άτομα άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι χρόνια πάσχοντες.


Σχολιάστε εδώ