Μ. Βορίδης: «Υψηλές οι φιλοδοξίες μας για το Ι.Γ.Ε. και τη γεωργική εκπαίδευση» – Παρουσίαση των νέων μελών του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε.

Μ. Βορίδης: «Υψηλές οι φιλοδοξίες μας για το Ι.Γ.Ε. και τη γεωργική εκπαίδευση» – Παρουσίαση των νέων μελών του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε.

Με σημαντικές αναφορές στις προοπτικές του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) αλλά και στη γεωργική εκπαίδευση συνόδευσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης την παρουσίαση των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, το μεσημέρι της Τρίτης (3/9/2019).

Νέος πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. ορίστηκε ο γεωπόνος, Νίκος Θυμάκης για τον οποίο ο κ. Βορίδης ανέφερε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την τοποθέτησή σας στην θέση του Προέδρου του Ι.Γ.Ε. Εύχομαι σε εσάς και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλή επιτυχία και καλή δύναμη. Έχουμε εξαιρετικά υψηλές φιλοδοξίες για το Ινστιτούτο το οποίο, όπως γνωρίζετε, διαχειρίζεται ένα κληροδότημα, της Ιφιγένειας Συγγρού, από τις αρχές του 20ου αιώνα, για θέματα γεωργικής εκπαίδευσης».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο Άλσος Συγγρού, στον χώρο του οποίου βρίσκεται το Ι.Γ.Ε., τονίζοντας ότι πέρα από τη γεωργική εκπαίδευση πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως χώρος περιπάτου και αναψυχής για τους πολίτες. «Στις σκέψεις μας είναι να εξελίξουμε τον χώρο δίνοντάς του έναν πολυμορφικό χαρακτήρα, που θα “παντρεύει” το κομμάτι της αγροτικής και γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή του κόσμου. Είναι ένα κόσμημα, τα κτίριά του έχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «θέλουμε να εμπλέξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες» και αυτό προκύπτει και από την τοποθέτηση δύο μελών από τον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. «Θέλουμε μια στενή οργανική σχέση με την αυτοδιοίκηση» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο δράσης ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «ο κ. Θυμάκης έχει λάβει τις οδηγίες του και αυτές είναι συγκεκριμένες, αναλυτικές και προσδιορισμένες χρονικά». Το τελικό σχέδιο θα τεθεί υπόψη της κοινής γνώμης μέσω των εκπροσώπων της, δημοσιογράφων, «ώστε να ελέγχεται η εκτέλεσή του».

Αναφορικά με το προσωπικό και την ενίσχυσή του ο Υπουργός έκανε σαφές ότι «η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου είναι αυτή που θα μας καθοδηγήσει ως προς τις σχετικές ανάγκες».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη γεωργική εκπαίδευση, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι είναι από τα ζητήματα «τα οποία σκεφτόμαστε και πρέπει να οργανώσουμε» και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πλήθος συνεργιών και πρέπει να τις “δέσουμε” και με το Ινστιτούτο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξαιρετική συζήτηση που είχα με εκπροσώπους του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την πρωτοβουλία τους με το Πανεπιστήμιο Rutgers για την υποστήριξη του προγράμματος με τίτλο “New Agriculture for a New Generation” (Νέα Γεωργία για μία Νέα Γενιά)».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κτίρια του Ινστιτούτου για τα οποία τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν για τους σκοπούς του αλλά σε αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν και δραστηριότητες άλλων φορέων γεωργικής εκπαίδευσης.

Σχετικά με το Μουσείο Μελισσοκομίας επεσήμανε ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται δεν είναι κατάλληλος. «Αυτό όμως το καταπληκτικό κτίριο πρέπει να αναδειχθεί και να προετοιμαστεί ώστε να γίνει ένας χώρος επίσημων εκδηλώσεων του Υπουργείου ώστε να αναβαθμιστεί και το διεθνές κύρος του» πρόσθεσε για να συμπληρώσει: «Παράλληλα βέβαια πρέπει να έναν χώρο κατάλληλο ο οποίος να μπορεί να στεγάσει τα πολύ σημαντικά εκθέματα του Μουσείου».

Από την πλευρά του ο νέος προέδρος του Ι.Γ.Ε. Νικόλαος Θυμάκης τόνισε:

«Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται»
(Κικέρων)

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) που βρίσκεται στο Κτήμα Συγγρού, στην πραγματικότητα είναι ένα «μικρό πρακτικό Πανεπιστήμιο» με απόληξη στην κοινωνία του Πρασίνου, της Ανθοκομίας και των Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με βάση της αρχές της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, της Οικολογικής Διαχείρισης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να εξελιχθεί στο Διοικητικό Κέντρο της δια βίου Πρακτικής Αγροτικής Εκπαίδευσης της χώρας καθώς και σε χώρο επιμόρφωσης ειδικών σε θέματα που αφορούν ευρύτερα τις εξελίξεις στην «έξυπνη» γεωργία και τη νέα ΚΑΠ που δίνει έμφαση στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Αυτό ήταν και το όραμα της δωρήτριας, Ιφιγένειας Συγγρού. Να καλλιεργείται ο «σπόρος» της γνώσης και να καρπίζει υπέρ της πατρίδας μας και των πολιτών της.

Μέσω εθελοντικών δράσεων και φοιτητικών πρακτικών με Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια συναφών αντικειμένων, ακόμα και με Erasmus, εξασφαλίζουμε μέλλον, γνώση, διασυνδέσεις και «χέρια». Όλα αυτά, είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί μέρος του Σχεδίου Δράσεως που έχουμε προτείνει, με βιώσιμο και εφικτό τρόπο. Σε στενή συνέργεια με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου ανήκουμε, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Αμαρουσίου και Κηφισιάς, προχωράμε σε αναβάθμιση του Κτήματος Συγγρού προς όφελος των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στο θέμα της διαχείρισης του Δάσους και της Πολιτικής Προστασίας, όπου με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον ΣΠΑΠ και τους εθελοντές που έχουν αποδείξει ότι αγαπούν το Κτήμα έμπρακτα, κινούμαστε μεθοδικά για τη θωράκιση του σημαντικού αυτού πνεύμονα πρασίνου, σε μία εποχή που όλοι προσανατολιζόμαστε στην ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και την προστασία του Τοπίου.

Ο κορμός των παραδοσιακών μαθημάτων παραμένει ως έχει, ενώ προσαρμόζουμε νέα αντικείμενα με βάση τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ, που αφορούν σε νέους ανθρώπους που θα ασχοληθούν επιχειρηματικά με τον πρωτογενή τομέα, όπως οικονομοτεχνικά μαθήματα, στρατηγικό management κ.λπ., αλλά και καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών, που θα αποτελέσουν πρότυπο για το πώς μέσα στη Φύση, τον Κήπο, τον Αγρό, λειτουργούμε καθημερινά και αποκτούμε δεξιότητες προς το ευ ζην σε πνευματικό και σωματικό επίπεδο.

Η αναβάθμιση των υποδομών και του καλλιεργημένου τμήματος του Κτήματος, είναι ξεκάθαρα προτεραιότητα προκειμένου και να έρθουν έσοδα και να λειτουργεί εύρυθμα ο χώρος για την κοινωνία των πολιτών. Κατευθύνουμε το Κτήμα στη μορφή «Αγρόκτημα Πόλης», κρατώντας τον χαρακτήρα του και παίρνοντας καλές πρακτικές και παραδείγματα (π.χ. Αμερικανική Γεωργική Σχολή) ενώ ως προς τη λογική του «Ελεύθερου Πάρκου», τις όποιες καλές πρακτικές στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη συμμετοχή των ΟΤΑ και της κοινωνίας των πολιτών όπως σε Πάρκο Τρίτση, Εθνικό Κήπο, Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, το Πάρκο «Κιόσκι» και το Άλσος Αγ. Νικολάου Νάουσας καθώς και το Άλσος Κηφισιάς. Κινούμαστε δηλαδή στη λογική του Estate Management / Park Management, ακριβώς όπως έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Τατόι, με ΣΔΙΤ, Κοινωνική Οικονομία και κάθε μορφή εφικτής συνέργειας προς όφελος του ΙΓΕ και των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένο ότι το Κτήμα υπηρετεί την εκπαίδευση και έχει ευρύτερο «παιδευτικό – κοινωνικό» ρόλο και προκειμένου να έχει έσοδα από δράσεις, προγράμματα (Εθνικά και Ευρωπαϊκά) και χορηγίες, εισηγηθήκαμε και προχωράμε σε υλοποίηση σχεδίου δράσεως για τα επόμενα χρόνια πιστεύοντας πάντα στην αρχή της Συνέργειας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξαιρετική σύνθεση, με ειδικότητες που διεπιστημονικά και πρακτικά θα δημιουργήσουν τον πυρήνα εργασίας για το ΙΓΕ, καλύπτουν μετά από πολύ καιρό την τοπική κοινωνία και προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Γ.Ε.

Πρόεδρος: Θυμάκης Νικόλαος, Γεωπόνος ΓΠΑ Σύμβουλος Πρασίνου Ι.Θ.Σ. Χάλκης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Επικεφαλής Ομάδας για τον Ελληνικό Κήπο (Συνέργεια HELLENIC GARDEN TEAM), Υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δήμου Αμαρουσίου.

Αντιπρόεδρος: Κόκκαλης Αλέξανδρος, Δημοσιογράφος, Ακτιβιστής

Τακτικά Μέλη

Χατζής Νικόλαος, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες ΕΜΠ, Ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής software.

Έξαρχος Βασίλειος, Τραπεζικός

Κεφαλογιάννη Λουκία, Ιδιωτική υπάλληλος, Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αττικής

Σακελλαρίου Ευφροσύνη, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Καθηγήτρια Μουσικής

Τσιπουράκης Στέφανος, Ιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

Αναπληρωματικά Μέλη

Αναγνώστου Μαρία, Επικοινωνία και Δημ. Σχέσεις ΑΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Σπαντιδάκη Ελευθερία, Ανθοκομία ΑΤΕΙ Ηπείρου, Αρχιτεκτονική Τοπίου MA Newcastle Upon Time

Καλαντζής Αναστάσιος, Γεωπόνος ΓΠΑ, Msc HR ΕΚΠ, Ανθοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕΦΥ

Μεταξάς Κωνσταντίνος, Μεταλλειολόγος Μηχ. ΕΜΠ, Msc Διοίκηση Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, Ανθοπαραγωγός, Μέλος ΣΥΝΦΑΤ

Ρεπούτσικα Γεωργία, Οικονομολόγος ΜΒΑ ΠΑΠΕΙ, Υποψήφια Διδάκτωρ, Υπάλληλος Υπουργείου Οικονομικών.


Λίγα λόγια για τον νέο Πρόεδρο του Ι.Γ.Ε. Νικόλαο Θυμάκη

Ο Νίκος Θυμάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και κατάγεται από τη Νάουσα και τα Χανιά. Είναι Γεωπόνος και ασχολείται με την Ανθοκομία και την Κηποτεχνία από το 1998. Ως Σύμβουλος Πρασίνου έχει την πεποίθηση ότι η Κηποτεχνία είναι «εργαλείο» πολιτιστικής, τουριστικής – και όχι μόνο – προβολής της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει τη δυναμική του αειφόρου και αυτοσυντηρούμενου «Ελληνικού Κήπου» (Hellenic Garden) παγκοσμίως με τις δράσεις του. Έχει συμμετάσχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις Ανθοκομίας και Κηποτεχνίας, όπως στην IGM Tulln (Αυστρία, 2007) και στην Taipei Flora Expo (Ταϊβάν, 2010-2011) όπου και πήρε την 6η θέση ανάμεσα σε 31 συμμετοχές, την καλύτερη για ευρωπαϊκή χώρα. Επίσης, ήταν ο Project Manager της ελληνικής συμμετοχής στη Floriade (Ολλανδία 2012) με την ομάδα ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Hellenic Garden Team. Για αυτήν του τη δράση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εισαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ) τον τίμησε αναγορεύοντάς τον Επίτιμο Πρόεδρό του από το 2013 και τον εκπροσωπεί στον ΕΝΑ (European Nurserystock Association) και στον AIPH (International Horticulture Producers Association).

Στο πλαίσιο συνεργασιών στο εξωτερικό, εκτός των άλλων, εργάστηκε στο Κατάρ (2012) για τη διάσωση φοινικοειδών και στη Χάλκη (Πριγκιποννήσια-Κωνσταντινούπολη) (2013-σήμερα) για την κατασκευή του ιστορικού θεματικού κήπου στην Ιερά Θεολογική Σχολή, εφαρμόζοντας τη μελέτη του Πανεπιστημίου Neapolis της Πάφου στην οποία συμμετείχε ως μελετητής του φυτικού υλικού. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ακόμη κήπους τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο, το Κατάρ, τα Η.Α.Ε. τη Ν. Κορέα και την Ελβετία ενώ ως μελετητής έχει οργανώσει μονάδες παραγωγής αρωματικών φυτών σε νησιά και ορεινές περιοχές της πατρίδας μας. Διδάσκει ανθοκομία, κηποτεχνία, διαχείριση πράσινων απορριμμάτων και αρωματικά φυτά ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε ΚΕΚ, ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά.

Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς (2005-2012) δίνοντας έμφαση στο εκθεσιακό και εκπαιδευτικό τμήμα, με δημιουργία θεματικών κήπων. Έχει πλήθος αρθρογραφίας σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς και τηλεοπτικών εμφανίσεων σε εκπομπές κηποτεχνίας και κηπουρικής την τελευταία δεκαπενταετία. Είναι μέλος αρκετών εθελοντικών οργανώσεων σχετικών με το πράσινο και το περιβάλλον.

Είναι ο συνιδρυτής της «Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών» (GreekPalmSociaety) που αγωνίζεται για τη διάδοση και διάσωση του Κρητικού Φοίνικα (Phoenix theophrasti) και μέλος του EUNOPS (European Network of Palm Scientists).

Από τον Οκτώβριο του 2015 και μετά από πολυετή πορεία στους Δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς καθώς και στον Οργανισμό για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης», ανήκει στο Γραφείο Προγραμματισμού και Αξιοποίησης Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου, με αντικείμενο τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα με ειδίκευση στο LIFE.


Σχολιάστε εδώ