Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Του
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Αίφνης η Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε κομμάτι της πολιτικής μας επικαιρότητας. Όχι ότι δεν το αξίζει. Η σπουδαιότητα της αποστολής της και ο θεσμικός της ρόλος είναι αναμφισβήτητοι. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι αποτέλεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η Ενιαία Αγορά, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, ο πρόδρομος της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προμετωπίδα και στόχευσή της η εξασφάλιση συνθηκών υγιούς και αποδοτικού ανταγωνισμού, προκειμένου να παρέχονται στους καταναλωτές οι ποιοτικότερες υπηρεσίες στις συμφερότερες τιμές. Δεν θα είναι επίσης υπερβολή να τονιστεί ότι η δράση και η μέχρι σήμερα συνεισφορά της στις ΗΠΑ χάραξε την αμερικανική ιστορία, ιδίως σε σχέση με την αντιμετώπιση των καρτέλ και την οικοδόμηση του αμερικανικού πατριωτισμού.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, η Επιτροπή μπήκε στο πολιτικό κουβεντολόι αρχικά ως μία από τις δεκατόσες, όπως ισοπεδωτικά αναφέρθηκαν, ανεξάρτητες αρχές και το δέλεαρ διορισμού των ενδιαφερομένων σε αυτές. Έφτασε μάλιστα να ειπωθεί ότι θα προσφέρονταν ως αντίδωρο σε κορυφαία δικαστική λειτουργό, προκειμένου να παραιτηθεί πρόωρα και να διευκολύνει τους τότε κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Προβάλλονταν μάλιστα ως θέλγητρο, ότι η θέση του προέδρου συνεπάγονταν πολλά ταξίδια, που κατά τους εμπνευστές του σεναρίου άρεσαν ιδιαίτερα στην ακούσα ενδιαφερομένη!

Και το πολιτικό μαγκανοπήγαδο συνεχίζεται και σήμερα. Δεν λείπουν βέβαια και οι σχετικές αιτιάσεις για συμφέροντα. Πέρα από τη βασιμότητά τους, είναι δηλωτικές της κρισιμότητας των πρωτοβουλιών, που κατά νόμο υποχρεούται να αναλάβει και των αποφάσεων που θα υιοθετήσει.

Την ίδια στιγμή, σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα, ο ρόλος των κοινοτικών και των εθνικών αρχών ανταγωνισμού βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Κατά το σύνολο των εκτιμήσεων τείνει να αναδειχθεί στη ρομφαία για τον έλεγχο των κολοσσών του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος, η Δανή Βερστάγκερ, έχει αποκτήσει παγκόσμιο προφίλ και έχει εξελιχθεί στη νέμεση των κορυφαίων εταιρειών της Silicon Valley.

Καίριο αντικείμενο προβληματισμού και έρευνας φαίνεται πλέον να είναι το κατά πόσον οι μεγάλες εταιρείες της σχετικής αγοράς πλοήγησης και λογισμικού του διαδικτύου εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους σε σχέση με τους μικρότερους ανταγωνιστές τους. Συγκεκριμένα, τόσο η Amazon, όσο και η Google αλλά και η Apple έχουν κατηγορηθεί ότι ενώ παρέχουν την πλατφόρμα ψηφιακής εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών στους υποψήφιους πωλητές, την ίδια στιγμή πωλούν στην ίδια αυτή πλατφόρμα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες που ανήκουν στις ίδιες, κατά τρόπο που νοθεύει, κατά τους επικριτές τους, τον α­νταγωνισμό. Η νόθευση αυτή συνίσταται στην επιβάρυνση των ανταγωνιστών με πρόσθετους όρους και οικονομικές υποχρεώσεις.

Συγχρόνως λέγεται ότι εκμεταλλεύονται την πληροφόρηση περί τάσεων και ποιοτικών στοιχείων που έρχεται σε γνώση τους, επειδή είναι οι πάροχοι της πλατφόρμας για τις ψηφιακές συναλλαγές. Η βασιμότητα βέβαια των σχετικών προσφυγών θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας τόσο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Οι εθνικές αρχές κρατών-μελών, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, ασχολούνται με το θέμα συστηματικά. Ιδού λοιπόν το έναυσμα και για τη δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα είναι μια φυγή προς τα εμπρός και θα έχει προστιθέμενη αξία για τον καταναλωτή και την κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ