Πιέζουν τον Μητσοτάκη να στήσει δικαστήρια

Πιέζουν τον Μητσοτάκη να στήσει δικαστήρια

-Στη σκληρή γραμμή και ο Σαμαράς

Πιέσεις να ανοίξει τους φακέλους με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να παραπέμψει τις «σκοτεινές (αδιαφανείς) υποθέσεις» στη Δικαιοσύνη –και αν προκύψει λόγος στο Κοινοβούλιο– ασκούν στον Κυρ. Μητσοτάκη παράγοντες εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Πιέσεις που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ενταθούν το προσεχές διάστημα και θα απαιτηθούν εκ μέρους του πρωθυπουργού επιδέξιοι χειρισμοί, προκειμένου να αποφύγει τους υφάλους που υπάρχουν στον πλουν της κυβέρνησης.

Και αυτό διότι, αντίθετα με τις… προσδοκίες ορισμένων, η αναμόχλευση υποθέσεων της περιόδου 2015 – 2019 δεν βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητές του, αφού η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και οι λύσεις τους επείγουν.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν διακατέχεται από ρεβανσιστικές διαθέσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατ’ επανάληψη στο διάστημα προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου είχε τονίσει ότι έλεγχος θα γίνει όπου χρειάζεται και πρέπει, αλλά σε καμιά περίπτωση «δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο». Από την άλλη, δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν για πολιτικές διώξεις και ειδικά δικαστήρια.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του μάλιστα τονίζει ότι, όταν κριθεί ότι πρέπει να διερευνηθεί ένα ζήτημα, αυτό δεν θα είναι ζήτημα της κυβέρνησης ή του αρμόδιου υπουργού, αλλά της Δικαιοσύνης.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η προσέγγιση που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, που μετά τις εξελίξεις με τη Novartis και την κατάρρευση των σε βάρος του κατηγοριών έχει αναζωπυρωθεί η επιθυμία του να πάρει τη «ρεβάνς» από τον Αλ. Τσίπρα. Αλλά όχι μόνο, καθώς στη λίστα του βρίσκονται πολιτικοί, δικαστικοί αλλά και δημοσιογράφοι.

Η δήλωσή του «θα τους πάω μέχρι τέλους» υποδηλώνει την απόφασή του να διεκδικήσει την αποκατάσταση της τιμής του με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Σε πρόσφατο άρθρο του ο δικηγόρος και στενός πολιτικός φίλος του κ. Σαμαρά, ο Δ. Καραχάλιος, έκανε λόγο για «προκατασκευασμένες κατηγορίες, κατευθυνόμενους ψευδομάρτυρες, ενορχηστρωμένα δημοσιεύματα καθεστωτικών εγκάθετων» και υπογράμμισε την ανάγκη για «παραδειγματική τιμωρία αθλίων υποκειμένων».

Στον… αγώνα του αυτόν ο κ. Σαμαράς θέλει και είναι προφανές ότι θα απαιτήσει την ενεργό συμπαράσταση της κυβέρνησης, αλλά ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Προκειμένου να… αποδοθεί δικαιοσύνη. «Σε διαφορετική περίπτωση, οι μεταξύ τους σχέσεις θα μπουν σε περίοδο… βαρυχειμωνιάς», επισημαίνουν στελέχη του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Οι πιέσεις προς τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να ρίξει φως στα πεπραγμένα της περιόδου 2015 – 2019, δεν προέρχονται μόνο από την πλευρά του κ. Σαμαρά, έχουν ως αφετηρία και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης αλλά και οικονομικά συμφέροντα που συγκρούστηκαν ή θεωρούν ότι αδικήθηκαν προς όφελος ανταγωνιστών τους από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκο­νται οι φάκελοι για μια σειρά από υποθέσεις που απασχόλησαν την επικαιρότητα και τη Βουλή την περίοδο 2015 – 2019. Ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του –με τη συνδρομή νομικών– θα αποφασίσουν ποιες από αυτές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κινηθούν οι διαδικασίες. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένουν τα τελευταία πορίσματα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που ερεύνησε την υπόθεση της Novartis, που θα αφορούν τους Δ. Αβραμόπουλο και Άδ. Γεωργιάδη, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον φάκελο. «Αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο έλεγχος για το ποιος έστησε τη σκευωρία», είπε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη υπόθεση. Για το μόνο που έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι για όσα συνέβησαν το α’ εξάμηνο του 2015 (capital controls κ.ά.).

Εδώ και αρκετούς μήνες δεν το έχει επαναλάβει. Βουλευτές και λιγότερο οι υπουργοί επιμένουν ότι έλεγχος πρέπει να γίνει για μια σειρά υποθέσεων, όπως, π.χ., η διαχείριση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα (Καλογρίτσας), οι καταγγελίες Καμμένου για τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών, η εμπλοκή του Σόρος στη Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ