Ο καθένας βολεύει τους δικούς του

Ο καθένας βολεύει τους δικούς του

«Εκκαθαρίσεις» που θυμίζουν «τυραννικά καθεστώτα», με «πρωτοφανείς διώξεις κορυφαίων στελεχών του ΥΠΕΞ» είδε ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς στις πρόσφατες αλλαγές που αποφάσισε το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Επιλογές που, όπως λέει ο κ. Κοτζιάς, «προσβάλλουν τα στελέχη του ΥΠΕΞ, που υπηρετούν με επαγγελματισμό όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα πολιτικού χρώματος, τιμώντας τον όρκο τους».

Ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί τον Ν. Δένδια ότι «ανακαλεί στην Αθήνα όλους τους ανώτατους διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που δεν είναι αρεστοί σε ένα παράκεντρο. Παράκεντρο που δεν θέλει πατριωτική λύση για το Κυπριακό και έπαιξε με ακροδεξιές θέσεις στο ονοματολογικό». Ακόμη τον κατηγορεί για «ένα πρωτοφανές ατόπημα: Ουδέποτε άλλοτε και σε καμία χώρα του κόσμου υπουργός εκδίωξε διευθυντή διπλωματικού γραφείου προηγούμενου υπουργού. Ντροπή του…».

Ο κ. Κοτζιάς ήταν αναμενόμενο να υπερασπισθεί τους διπλωμάτες που βρέθηκαν στο πλευρό του και διαπραγματεύθηκαν μαζί του κρίσιμα ζητήματα, όπως το Σκοπιανό και η Συμφωνία των Πρεσπών. Πιθανόν να ανέμενε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ θα σεβόταν τις επιλογές του προκατόχου της, αν και ορισμένες ενείχαν το σπέρμα του βολέματος φίλων και ημετέρων.

Και φυσικά η όλη συζήτηση αφορά κυρίως την κ. Τ. Αθανασίου, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Κοτζιά για σχεδόν τέσσερα χρόνια, η οποία έγινε προσπάθεια να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο αρχικά στη Ρώμη και κατόπιν στη Μόσχα, και τον Π. Μαυροειδή, ο οποίος χειρίστηκε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό αλλά και στα ελληνοτουρκικά και τελικά από πολιτικός διευθυντής βρέθηκε τα τελευταία δύο χρόνια πρέσβης στην Άγκυρα.

Δικαιολογημένα ίσως νιώθει οργισμένος ο κ. Κοτζιάς για την αντιμετώπιση των πρώην συνεργατών του, αλλά πραγματικά τα σχόλιά του θα είχαν μεγαλύτερη αξιοπιστία εάν στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του είχε αξιοποιήσει και στελέχη που είχαν υπηρετήσει προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες… Και να θυμίσουμε πάντως ότι επέδειξε απλώς εύνοια στους ανθρώπους με τους οποίους είχε συνυπηρετήσει στο παρελθόν στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ