Adrian Darya 1: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλευσης απαντά η Αθήνα – Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Adrian Darya 1: Δεν έχουμε αίτημα κατάπλευσης απαντά η Αθήνα – Προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Δεν έχει υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα κατάπλευσης του Adrian Darya 1στην Ελλάδα δήλωσε ο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας την ενημέρωση που θέλει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1) να κατευθύνεται στη χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι παρακολουθείται από τις ελληνικές αρχές από το Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως, ευρύτερα γνωστό ως σύστημα AIS, (Automatic Identification System – AIS). Το τάνκερ το οποίο κρατήθηκε για εβδομάδες από τις αρχές του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στην καρδιά της διπλωματικής κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, έχει δηλώσει προορισμό την Μεσσηνία.

ΕΞΑΛΛΟΥ: To Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει από το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιαδήποτε άλλης φύσης αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία διά τις διπλωματικής οδού με την αμερικάνικη πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και δεν απευθύνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου. Προειδοποίηση από ΗΠΑ Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα ότι σε περίπτωση υποστήριξης και βοήθειας του Grace 1, αυτό θα σημαίνει στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβιβάσει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση για ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ξεκίνησε για την Ελλάδα τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ και για το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή-φωτο: hellasjournal.com/EPA, A.CARRASCO RAGEL

 


Σχολιάστε εδώ