Πτυχές στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πτυχές στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Του
ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται πυρετωδώς για να αποσαφηνισθεί η ανθρωπογεωγραφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την κατανομή αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίων. Μια άσκηση απαιτητική, που πρέπει να τηρήσει άγραφες ισορροπίες μεταξύ Βορρά και Νότου, παλαιών και νέων κρατών και να αναδείξει τις νέες προτεραιότητες.

Στη σπαζοκεφαλιά των ετερόκλητων αυτών παραγόντων προστίθεται και η διακηρυγμένη επιθυμία για ισόρροπη εκπροσώπηση ανά φύλο –που στην παρούσα συγκυρία και με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς είναι επτά οι προταθείσες γυναίκες επίτροποι–, όπως επίσης και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η δυστοκία της Ιταλίας να προ­τείνει επίτροπο. Το αδιέξοδο μάλιστα για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δείχνει να επιτείνεται με την προοπτική προκήρυξης εκλογών και τη διαφαινόμενη αστάθεια.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρόταση της Λιθουανίας για ορισμό ως επιτρόπου του μόλις 28 ετών υπουργού Οικονομικών της. Είναι μια πρόσθετη έμπρακτη απόδειξη του ρόλου που οι «Τίγρεις της Βαλτικής» έχουν επιφυλάξει στη γενιά που ανδρώθηκε στη μετασοβιετική εποχή και η οποία τις έχει βγάλει ασπροπρόσωπες.

Στη νέα όμως Επιτροπή, με βάση όλες τις ενδείξεις, θα αναδειχθούν και ζητήματα που αφορούν τομείς που άπτονται της καθημε­ρινότητας των ευρωπαίων πολιτών. Πρώτος μεταξύ αυτών ο τομέας της Υγείας, όπου κυοφορείται αλλαγή στην οδηγία που αφορά και τα προϊόντα Ομοιοπαθητικής. Ευρύτερα θα αναζωπυρωθεί η κουβέντα για δημιουργία ενιαίου πλαισίου ως προς τους όρους και τα κριτήρια σχεδιασμού και υλοποίησης της φαρ­μακευτικής πολιτικής. Θεματική, αν μη τι άλλο, εξόχως ενδιαφέρουσα, καθώς αφορά την προ­οπτική εξυπηρέτησης των αναγκών Υγείας, διασφάλισης του επαρκούς εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς και καθορισμού των όρων πρόσβασης των πολιτών σε αυτή.

Ευρύτερα τα ζητήματα των πολιτικών Υγείας διεκδικούν και πάλι την πρωτοκαθεδρία στην ατζέντα των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ισπανία να προσπαθεί να αυστηροποιήσει τους όρους κυκλοφορίας των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, τη Γαλλία να αναθεωρεί τους όρους για την Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τις συναφείς εκδοχές της και τη Γερμανία να συνεκτιμά το όλο πλαίσιο των κοινωνικών πολιτικών και της κοινωνικής ασφάλισης.

Αλλά και στον τομέα της Γεωργίας και εν όψει των αλλαγών στους όρους και το πε­ριεχόμενο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ξεκινά μεγάλη κουβέντα ως προς τον τρόπο και το αντικείμενο εκμετάλλευσης των γαιών και τις προτεινόμενες καλλιέργειες, καθώς επίσης και της προσαρμογής των διατροφικών συνηθειών, κατά τρόπο που θα διευκολύνει την επιδίωξη των περιβαλλοντικών στόχων και τη συνεπή υλοποίηση της πολιτικής για την α­ντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτιμάται κατά τούτο ότι με την ανάπτυξη των σωστών καλλιεργειών θα περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων και θα διευκολυνθεί η απορρόφηση του διοξειδίου και κατ’ επέκταση ο περιορισμός των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Για τη χώρα μας οι κυοφορούμενες αλλαγές και οι ενδεχόμενες προτάσεις επιβάλλουν ετοιμότητα καταγραφής, προεργασίας και συμμετοχής στον διάλογο. Εξαιρετικά σημαντικός θα είναι ρόλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας. Τα δείγματα γραφής πρέπει να δοθούν με την έναρξη εργασιών της νέας Επιτροπής. Είναι δικλίδα αξιοπιστίας. Θα αποτελέσει και εχέγγυο σεβασμού για τη συνέχεια.


Σχολιάστε εδώ