Τη στήριξη των δικών σου συμφερόντων κανείς δεν σ’ τη χαρίζει…

Τη στήριξη των δικών σου συμφερόντων κανείς δεν σ’ τη χαρίζει…

Θα μας επιτρέψετε μια πρόβλεψη: Σύντομα το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να αποφασίσουν για τη συμμετοχή και στήριξη της ναυτικής δύναμης που θα συ­γκροτήσουν μέλη της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει αποστολή στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ, ως μήνυμα της Ευρώπης προς το Ιράν για την αποφασιστικότητα της Δύσης να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην κρίσιμη αυτή περιοχή για την ενεργειακή ασφάλεια.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις ενέργειες «που στρέφονται κατά των κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο ελευθεριών της ναυτιλίας», ζητώντας την «άμεση απελευθέρωση του πληρώματος και ελεύθερη συνέχιση του ταξιδιού του “Stena Impero”, ως απόδειξη σεβασμού στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Και φυσικά το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, ως ποντοπόρος χώρα, αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου». Αυτή ακριβώς η δήλωση είναι που επιβάλει στην Ελλάδα την πλήρη και ενεργή εμπλοκή της σε όποια ευρωπαϊκή αποστολή στην περιοχή.

Να θυμίσουμε σε όσους έχουν αντιρρήσεις και αναστολές λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων και δογματικών προσεγγίσεων ότι τον ρόλο στη διεθνή σκηνή, τη στήριξη των δικών σου συμφερόντων κανείς δεν σ’ τη χαρίζει. Και η Ελλάδα, ως ναυτική δύναμη, όταν ζητά στήριξη στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Λιβυκό Πέλαγος, θα πρέπει να επιδεικνύει την αντίστοιχη αλληλεγγύη όταν ένα βρετανικό πλοίο συλλαμβάνεται στα Στενά του Ορμούζ.

Πολύ περισσότερο όταν, αν όχι η πλειοψηφία, αλλά τουλάχιστον πολλά πετρελαιοφόρα που περνούν από τα Στενά του Ορμούζ έχουν ελληνική σημαία και έλληνα καπετάνιο… Όσο για τη χρηματοδότηση της αποστολής, θα πρέπει και οι εφοπλιστές να δείξουν επιτέλους ότι τους έχει απομείνει κάποιο ίχνος εθνικής συνείδησης και ευθύνης και να αναλάβουν την κάλυψη όλων των εξόδων της αποστολής.

exofrenikos@hotmail.com

Φωτο: mirror.co.uk


Σχολιάστε εδώ