Τα τρία καυτά μέτωπα του Τσίπρα

Τα τρία καυτά μέτωπα του Τσίπρα

Αναθεώρηση Συντάγματος, εκλογικός νόμος και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ένας μήνας στην αντιπολίτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένας μήνας στην κυβέρνηση για τη ΝΔ. Ο απολογισμός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι θετικός για την Κουμουνδούρου, καθώς «έχουν αναδειχθεί ήδη όλες οι συντηρητικές επιλογές της Πειραιώς».

Στην Παιδεία με το άσυλο, στην οικονομία και το κοινωνικό πεδίο με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και στην κεντρική διοίκηση με την πρόθεση πρόσληψης μετακλητών με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης. «Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκυβερνά με τον ΣΕΒ», είναι μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές στις συσκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους συνεργάτες του.

Επιπλέον, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός στοχεύει στη δημιουργία ενός σφιχτού κομματικού κράτους, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αποτρέψει ή να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Θεωρούν πως «παρότι πολλοί υπουργοί μπήκαν φουριόζοι στα λόγια, όταν θα έρθει η ώρα των πράξεων θα τα βρουν δύσκολα». Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήδη υποχρεώθηκε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό. Ενώ είχε υποσχεθεί ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, τα γύρισε και έθεσε νέο όριο μέχρι τα τέλη του έτους.

Ειδικότερα για το θέμα του Ελληνικού στην Κουμουνδούρου αμφισβητούν το αν η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο έχει τα χρήματα για να το υλοποιήσει. Έχο­ντας χειριστεί το θέμα και ως κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο απώτερος στόχος των ε­μπλεκόμενων επιχειρηματιών ήταν να πάρουν φθηνά τη γη και στη συνέχεια να φτιάξουν μόνο το καζίνο, το οποίο μπορεί να τελειώσει γρήγορα και να φέρει έσοδα. «Αν το δεχθεί αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαλάσει τον κόσμο», ξεκαθαρίζουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε είναι έτοιμοι για ένα θερμό φθινόπωρο στο κοινωνικό πεδίο, όπου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί μνημονιακές απαιτήσεις σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Κρίσιμο ρόλο στις… θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν στο πολιτικό σκηνικό θα παίξει και το αν η κυβέρνηση θα πετύχει να πείσει τους δανειστές για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και το αν της βγει η εξίσωση των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε. Αν δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να πάρει μέτρα, ειδικά αν τα έσοδα δεν ανέβουν, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο.

Προφανώς στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται και για την πολιτική ατζέντα: Την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκινώντας από το τελευταίο, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα κυριαρχεί η θέση πως «θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Αριστερά».

Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωθυπουργός πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Βέβαια, δεδομένης της στήριξης στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει και την επανεκλογή του, αν η ΝΔ δεν τολμήσει να προχωρήσει στην πρώτη επιλογή. Για τον εκλογικό νόμο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης.

Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή και στη μέση θα βρεθεί το Κίνημα Αλλαγής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από την αρχή της σεζόν θα θέσει θέμα διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων, θα βάλει στη Φώφη Γεννηματά ένα πολύ καθαρό ερώτημα: Με τη Δεξιά ή την Αριστερά; Όπως έχει ήδη γράψει το «ΠΑΡΟΝ», από αυτήν την απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εξαρτηθεί το μέλλον του κόμματός της. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς απώλειες. Αν δεν ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής θα δει στελέχη της να αποχωρούν προς τη ΝΔ και αν συμπράξει με την κυβέρνηση τότε ένα κομμάτι του Κινήματος Αλλαγής θα αποχωρήσει με κατεύθυνση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύνθετο είναι και το θέμα του Συντάγματος, όπου η ΝΔ θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει και τις διατάξεις για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου με 180 ψήφους, από 200 που προβλέπονται σήμερα. Ειδικά για αυτό θέλει μέχρι και την τελευταία ψήφο του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, προοπτική που δεν φαίνεται να υπάρχει. Ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε ήδη να δείξει με ποιους αισθάνεται περισσότερο άνετα, κάνοντας θετικές αναφορές στην ομιλία του στον… Παύλο Πολάκη, ώστε κανείς σε κανένα κόμμα να μην έχει αμφιβολίες για τις προθέσεις του.

Με αυτά τα δεδομένα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η προοπτική συνεργασίας και απορρόφησης ενός ακόμη τμήματος του ΚΙΝΑΛ είναι στόχοι εφικτοί. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του το μεγάλο όπλο: Να καλέσει τους πάντες να αναμετρηθούν μαζί τους σε μία εκλογή από τη βάση. Τότε το καυτό μπαλάκι θα βρεθεί στα χέρια της Φώφης Γεννηματά αλλά και των στελεχών που φιλοδοξούν να τη διαδεχθούν, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος.

Και μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της. Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι σε επίπεδο κεντρικού πολιτικού προσωπικού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρός. Κράτησε ποσοστά στις ευρωεκλογές και σκαρφάλωσε στο 31,5% στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η «μαύρη τρύπα» ήταν στην Αυτοδιοίκηση, οπότε εκεί μπορεί να εκδηλωθεί και το κύριο μέτωπο της επίθεσης προς το Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, να αποφύγει ο Αλέξης Τσίπρας την πολιορκία της Χαριλάου Τρικούπη και να φροντίσει απλά να της στερήσει τις κρίσιμες… επαρχίες που την κρατούν ζωντανή.


Σχολιάστε εδώ