Δύο νέοι Κύπριοι, που δεν πρέπει να τους ξεχνάμε, Τάσος Ισαάκ & Σολωμός Σολομού

Δύο νέοι Κύπριοι, που δεν πρέπει να τους ξεχνάμε, Τάσος Ισαάκ & Σολωμός Σολομού


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ


Αυτές τις μέρες έρχονται στη μνήμη μας όχι μόνο η διχοτόμηση και ο δεύτερος «Αττίλας» αλλά και ο χαμός, σε ειρηνική περίοδο, δύο νέων Κυπρίων, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολομού, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους «Γκρίζους Λύκους».

Ήταν 2 Αυγούστου 1996, όταν διακόσιοι μοτοσικλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και οργάνωσαν πορεία από το Βερολίνο ως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Στις 10 Αυγούστου έφτασαν στην Κύπρο και ενώθηκαν με τους ντόπιους συναδέλφους τους.

Η πορεία αυτή βάφτηκε με αίμα, όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ, το απόγευμα της 11ης Αυγούστου 1996.
Κατόπιν όμως διεθνών και εσωτερικών πιέσεων η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών ακύρωσε το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου και διοργάνωσε την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου. Μια ομάδα μοτοσικλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα Κατεχόμενα.

Στην ομάδα που θα προχωρούσε στα Κατεχόμενα ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η Κυπριακή Αστυνομία απέτυχε να τους αποτρέψει. Την ίδια ώρα, στη λεγόμενη «γραμμή ‘‘Αττίλα’’» είχαν συγκεντρωθεί Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί των «Γκρίζων Λύκων», που είχαν καταφθάσει από την Τουρκία.

Από τη στιγμή που οι ελληνοκύπριοι διαδηλωτές βρέθηκαν μέσα στη νεκρή ζώνη η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται. Στις 4 το απόγευμα μια ομάδα Τουρκοκυπρίων εισήλθε με τη σειρά της στη νεκρή ζώνη και κραδαίνοντας ρόπαλα και σιδερολοστούς επιτέθηκε στους ελληνοκύπριους διαδηλωτές.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων.

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού
Τρεις ημέρες αργότερα δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού από τις κατοχικές δυνάμεις της Κύπρου και η 14η Αυγούστου έχει μείνει στην ιστορία ως «δεύτερη εισβολή του ‘‘Αττίλα’’».

Ήταν η κηδεία του ξαδέλφου του, Τάσου Ισαάκ, όταν ομάδα ελληνοκυπρίων διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνια στον τόπο του εγκλήματος.

Η επανεμφάνιση των «Γκρίζων Λύκων» ήταν αρκετή για να μετατραπεί το σημείο σε νέο πεδίο μάχης. Ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού κατάφερε να ξεφύγει από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, μπήκε στη νεκρή ζώνη και κατευθύνθηκε προς τον ιστό της τουρκικής σημαίας, αποφασισμένος να την κατεβάσει.

Ήταν σκαρφαλωμένος πάνω στο κοντάρι όταν οι τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ από το απέναντι φυλάκιο, όπου βρισκόταν και ο βουλευτής του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, που πυροβόλησε τον Σολωμού. Η εικόνα του, με το τσιγάρο στο στόμα, να πέφτει στο έδαφος, έμεινε βαθιά στην καρδιά όλων.

Η σφαίρα τον είχε πετύχει στον λαιμό και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Οι Τούρκοι συνέχισαν να πυροβολούν προς το μέρος των διαδηλωτών, προκαλώντας τραυματισμούς ακόμα και σε κυανόκρανους.

Οι δράστες της δολοφονίας ε­ντοπίστηκαν και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Επρόκειτο για τον λεγόμενο «υπουργό Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν, τον «αρχηγό της Αστυνομίας» του ψευδοκράτους Αττίλα Σαβ, τον αντιστράτηγο Χασάν Κουντακσί, τον διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων/διοικητή της 28ης Μεραρχίας, υποστράτηγο Μεχμέτ Καρλί και τον ανώτερο υπαστυνόμο των Ειδικών Δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους πέντε εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται από την Interpol. Ο Κενάν Ακίν, ο άνθρωπος που φαίνεται να πυροβολεί τον Σολωμού, εξακολουθεί να είναι παράγοντας της πολιτικής ζωής και εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις, τόσο δίπλα στον Μουσταφά Ακι­ντζί, όσο και στον Ταγίπ Ερντογάν.

Εντέλει, οι σύγχρονοι ιστορικοί και πολιτικοί και ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, για να ικανοποιήσουν τους θεατές, δείχνουν πια μόνο ανάλαφρες ειδήσεις και υποσχέσεις για καταπολέμηση της εγκληματικότητας, δημιουργώντας έναν σύγχρονο μηδενισμό και την εξαφάνιση της ιστορίας και της παράδοσης, στο όνομα μιας ενιαίας ιστορίας, χωρίς υγιή πρότυπα, αλλά μιας εφήμερης περιόδου.


Σχολιάστε εδώ