Σύννεφα στην κυβέρνηση

Σύννεφα στην κυβέρνηση

Τελειώνει ο μήνας του μέλιτος

-Γκρίνιες για τις προσωπικές επιλογές του Μητσοτάκη
-Οι 129 από τους 158 βουλευτές έμειναν εκτός!

Ο… μήνας του μέλιτος τελειώνει σιγά σιγά για την κυβέρνηση και στον ορίζοντα φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα. Στους γαλάζιους διαδρόμους η ένταση της γκρίνιας αυξάνεται αργά, αλλά σταθερά και είναι θέμα χρόνου να πάρει δημόσιο και πιο επίσημο χαρακτήρα.

Σημείο αναφοράς οι επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη όσον αφορά τα πρόσωπα που στελεχώνουν καίριες θέσεις, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το Υπουργικό Συμβούλιο είτε με άλλες κρατικές θέσεις. Η βασική ένσταση είναι ότι έχει δοθεί προβάδισμα σε πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στελέχη με διαδρομή και προσφορά στην παράταξη έμειναν… εκτός νυμφώνος. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει τη Γ. Αγγελοπούλου επικεφαλής της επιτροπής για τις εκδηλώσεις το 2021 ήταν το κερασάκι στην… τούρτα της δυσαρέσκειας που υπάρχει στα ενδότερα της παράταξης.

Στον σχηματισμό της κυβέρνησης τα γαλάζια στελέχη είδαν 28 εξωκοινοβουλευτικούς να καταλαμβάνουν θέσεις υπουργών – υφυπουργών, ενώ στους κοινοβουλευτικούς περιλαμβάνονται πρόσωπα που αφίχθησαν στη ΝΔ με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία (Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος) και εξελέγησαν στο Επικρατείας. Αποτέλεσμα… 129 από τους συνολικά 158 βουλευτές του κόμματος να μείνουν εκτός και να βλέπουν από τηλεοράσεως την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η… συνέχεια δόθηκε με τους γενικούς γραμματείς, όπου η επιλογή δύο προσώπων προκάλεσε «κύμα οργής» από πλευράς Νεοδημοκρατών και ενός τρίτου από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Του Γ. Μαυρωτά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τη στάση του στο Σκοπιανό, και του Κ. Τσουβάλα στο Προστασίας του Πολίτη, λόγω του ότι είχε αποπεμφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι. Εσχάτως, στη δίνη του κυκλώνα βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Κ. Λούλης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση (αποπομπή) του με αφορμή τις «προνομιακές σχέσεις» που φέρεται να είχε με τη δικτατορία.

Νερό στον μύλο των γαλάζιων αντιδράσεων ήρθε να ρίξει η επιλογή της άλλοτε βουλευτού και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άντζ. Γκερέκου στη θέση του προέδρου του ΕΟΤ. Το βασικό επιχείρημα των… διαφωνούντων είναι ότι η συγκεκριμένη ήταν… άφαντη τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, θα μπορούσε η θέση αυτή να δοθεί σε ένα από τα χιλιάδες στελέχη της παράταξης, που έδωσαν μάχη για τη νίκη στις τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Η δυσαρέσκεια στις τάξεις των γαλάζιων αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς ο πρωθυπουργός προτίθεται να κινηθεί με την ίδια… υπερκομματική διάθεση στην κάλυψη των κενών θέσεων στις διοικήσεις φορέων του Δημοσίου.

Στενοί συνεργάτες του, απα­ντώντας ουσιαστικά στις ενστάσεις (διαφωνίες) που διατυπώνονται, σημειώνουν ότι όλες οι κινήσεις του πρωθυπουργού εντάσσονται στο κεντρικό σχέδιό του, που δεν είναι άλλο από την αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζουν δε όσα έλεγε μετ’ επιτάσεως προεκλογικά, ότι ως πρωθυπουργός θα αναζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και στήριξη προσώπων και δυνάμεων πέραν και εκτός της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ