Αυξάνονται οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες

Αυξάνονται οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες

-Το ποσοστό των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θα επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε κατά 6%

Σε ψηφιακούς ρυθμούς κινούνται αναπόφευκτα οι ελληνικές εταιρείες, με το ποσοστό των εγχώριων επιχειρηματιών, που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες να αυξάνεται σταδιακά. Οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών και δείχνουν μια έντονη επενδυτική στροφή προς αυτές. Αναλυτικότερα, το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε κατά 6% και διαμορφώθηκε στο 47%.

Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό των επιχειρηματιών που αναμένεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικότερα, το ποσοστό κατέγραψε αύξηση της τάξης του 32% και διαμορφώθηκε στο 48%.

Σύμφωνα με έρευνα IBR της Grant Thornton, ο προσανατολισμός σε έρευνα και ανάπτυξη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, βγάζοντάς την από το τέλμα απροθυμίας για πιο καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πέραν της αυξητικής τάσης για επενδύσεις στην τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο στις επενδύσεις σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις (56%), σε ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού (40%) και σε νέα κτίρια (29%).

Έλλειψη ταλέντων
Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού είναι ένα θέμα που συνδέεται στενά με την η έλλειψη ταλέντων στην εγχώρια αγορά εργασίας. Άλλωστε, η έλλειψη ταλέντων αναδεικνύεται πλέον στον ισχυρότερο παράγοντα ανησυχίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως διαπιστώνει η έρευνα, στην Ελλάδα, η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν το κατάλληλο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό απειλεί την ανταγωνιστικότητά των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου οι εργοδότες οφείλουν να επικεντρωθούν σε άλλες στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τα ταλέντα που αναζητούν.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εργοδότες έχουν έλλειψη ταλέντων δεν αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση μισθών για να προσελκύσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό των επιχειρήσεων, που προσδοκούν να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, ανέρχεται στο 17% σε αντίθεση με τα ποσοστά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμια επίπεδο τα οποία ανέρχονται στο 60% και 65% αντίστοιχα.

Περί γραφειοκρατίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας IBR της Grant Thornton, η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών για την οικονομική προοπτική των επόμενων 12 μηνών αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε στο 29%, γεγονός που αντικατοπτρίζει τα «δειλά» βήματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η επιχειρηματική αισιοδοξία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ευρώπη μειώθηκε στο 32% και 26% αντίστοιχα.

Πάντως, η γραφειοκρατία φαίνεται να είναι ο παράγοντας που κατά κύριο λόγο «φρενάρει» την αισιοδοξία. Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών τάσσεται υπέρ αυτής της άποψης καθώς το 55% των ερωτηθέντων αναφέρει ως εμπόδιο τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία. Αν και το ποσοστό κατέγραψε μείωση της τάξης του 37%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε αντιπαραβολή με τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου μέσου όρου.

Πηγή+Φωτό: sepe.gr


Σχολιάστε εδώ