Μ. Καρακλιούμη: Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά

Μ. Καρακλιούμη: Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας – RASS


Η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και η πολιτική κανονικότητα που αυτή συνεπάγεται δίνουν χώρο στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου. Κεντρικό θέμα στη συζήτηση αυτή είναι βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από το 31,5% που εξασφάλισε στις εκλογές. Στη συζήτηση αυτή εκτιμώ πως πρέπει, πριν φανταστούμε τον μελλοντικό ρόλο του «ΣΥΡΙΖΑ – Απελευθερωτή από τη Δεξιά σε ένα άσπρο άτι», να προσδιορίσουμε τα αίτια της διπλής του ήττας σε ευρωεκλογές και εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε από τις πολιτικές του, οι πολίτες γνώριζαν το πλαίσιο δημοσιονομικής ασφυξίας στο οποίο εκλήθη να κυβερνήσει. Οι Έλληνες δεν περίμεναν δώρα, ήθος στη διακυβέρνηση περίμεναν. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα και από την αντίδρασή τους στις παροχές της ύστατης ώρας, που δεν έδειξαν να τους πείθουν.

Αυτό που ηττήθηκε στις εκλογές ήταν το αισθητικό πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική προσέγγιση που ήθελε την ισοπέδωση. Από την «επανάσταση» της γραβάτας, την ανάδειξη των εγγυτέρων και όχι των αξίων (μόνο οι μπύρες στο τραπέζι της περιβόητης φωτογραφίας δεν έκαναν πολιτική καριέρα), τον εναγκαλισμό και την υιοθέτηση συμπεριφορών «τύπου Πολάκη» και την από καθέδρας επίκληση του αξιώματος «σας ομιλεί ο πρωθυπουργός» ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά. Και αυτό ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή και δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει.

Ακόμη και μετά την ήττα, η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να κρατήσει την έδρα στην Αχαΐα και όχι στη Λάρισα ή την Ανατολική Αττική δείχνει τις συνειδητές προθέσεις του. Επέλεξε να στερήσει στο Κοινοβούλιο ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος (Ανδρέα Παναγιωτόπουλο) και να στείλει στα βουλευτικά έδρανα δύο ηθοποιούς (Άννα Βαγενά, Πάνο Σκουρολιάκο). Προσεγγίζει την πολιτική με τους δικούς του όρους και σε καμία περίπτωση ικανοποιώντας την αγωνία της κοινωνίας για αξιοκρατία και ισότητα. Αντλεί τη δύναμή του από τους πολίτες, τους οποίους δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ή να μπορεί να εκφράσει.

Από την ακτινογραφία των εκλογών προκύπτει ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους επέλεξαν να ψηφίσουν τη ΝΔ, όχι διότι τους έδινε απαντήσεις, αλλά γιατί τους διέψευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική προσέγγιση του οποίου τους έχει αποξενώσει. Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο πολιτικό κενό, που το αδύναμο πολιτικά ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να εκφράσει. Ένα κενό που αφήνει τους ανθρώπους του ιδεολογικού Κέντρου πολιτικά άστεγους και σε περιδίνηση, ένα κοινό ανθρώπων που αναζητά ηγέτη, αλλά δεν βρίσκει, και που αν ο κ. Μητσοτάκης δεν προκαλέσει πολιτικά με τις αποφάσεις του, θα συνεχίσει να το κερδίζει αισθητικά!


Σχολιάστε εδώ