Economist – Χαρίτσης: Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Economist – Χαρίτσης: Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση και αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση αυτή διατύπωσε στην ομιλία που παρέθεσε κατά το επίσημο δείπνο της πρώτης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση  ο τέως υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος μίλησε αφενός για «έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», αφετέρου για «δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας επί εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, με κινητήριους μοχλούς μάλιστα τις εξαγωγές, τη μεταποίηση και την αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων».

Ο ίδιος τοποθετήθηκε αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς, και με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε πλέον, θα ασκήσουμε μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Τόνισε δε ότι η «ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό».

Εξάλλου, άσκησε κριτική στη νέα κυβέρνηση. Μίλησε για «εμμονή στην οριζόντια μείωση της φορολογίας, εξίσου για τα μικρά και μεγάλα εισοδήματα (πχ ΕΝΦΙΑ), σε αντίθεση με την περισσότερο στοχευμένη στα μικρά και μεσαία στρώματα που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας». Επίσης, έκανε λόγο για «πειραματισμούς στο ασφαλιστικό σύστημα (π.χ. ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης), που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «μαζί με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς και της οικολογίας», επιχειρεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και στόχους για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης».


Σχολιάστε εδώ