Μεγάλες οι προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

Μεγάλες οι προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση

Παραδοσιακά, η πρώτη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά στήριζε τη συντηρητική παράταξη. Μόνο επί Ανδρέα Παπανδρέου είχε καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει πέντε βουλευτές στην περιφέρεια αυτή, όπως έγινε τώρα με τη ΝΔ. Σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις η Κεντροδεξιά κυριαρχούσε.

Όμως τώρα ο κόσμος του Πειραιά και των νησιών έδωσε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στη νεοφιλελεύθερη παράταξη, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για όσα έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πεποίθησή του ότι η ΝΔ έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να γυρίσει το κλίμα και να βελτιώσει την κατάσταση.

Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Πειραιά ξεπέρασε το 16%, παρά τη μεγάλη αποχή που σημειώθηκε και αυτό σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς παράγοντες της πόλης, πέραν των άλλων, οφείλεται και στην κόντρα που είχε ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αλλά και οι πολίτες που πριν από έναν μήνα είχαν ψηφίσει σχεδόν καθολικά το αντι-συριζαϊκό μπλοκ Μώραλη – Βλαχάκου, στήριξαν τη ΝΔ, στέλνοντας όμως και μήνυμα ότι έχουν απαιτήσεις και περιμένουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από αυτήν για να βοηθηθεί η περιοχή.

Τι περιμένει όμως ο Πειραιάς από τη νέα κυβέρνηση; Καταρχάς, τη συντόμευση των μεγάλων έργων, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, είτε επειδή δεν διέθετε τους απαιτούμενους πόρους είτε επειδή ήταν δέσμια των ιδεοληψιών της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Τραμ είναι έτοιμο εδώ και πέντε μήνες, αλλά δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει γίνει η προμήθεια συρμών!

Το Μετρό εξάλλου έχει καθυστερήσει τρία χρόνια να παραδοθεί επειδή είχαν γίνει λάθος μελέτες στον σταθμό του λιμανιού. Έτσι, ενώ ο Μετροπό­ντικας έχει ολοκληρώσει το έργο του και οι γραμμές είναι έτοιμες, ο σταθμός έχει καθυστερήσει και τα έργα καρκινοβατούν. Για την επίλυση αυτών των θεμάτων είναι προφανές ότι απαιτείται κυβερνητική βούληση και παρέμβαση.

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί τους Πειραιώτες είναι το θέμα του λιμανιού. Είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πάει δύο χρόνια πίσω την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ. Πότε ήταν η ΕΣΑΛ, πότε το ΚΑΣ, πάντα κάτι βρισκόταν και τα έργα δεν ξεκινούσαν ποτέ. Λίγες μέρες πριν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΣΑΛ έδωσε τελικά την έγκρισή της για την υλοποίηση του προγράμματος του ΟΛΠ και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Αυτό που θέλουν οι Πειραιώτες από τη νέα κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συ­ντομότερα τα έργα, που θα ανοίξουν νέους ορίζο­ντες για το λιμάνι και θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Γιατί, εκτός της επέκτασης του λιμανιού, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων, δύο κτιρίων για πάρκινγκ, μουσείου ναυτικής τεχνολογίας και μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων. Όλα αυτά θα απαιτήσουν εργατικό δυναμικό, ενώ και μετά τη λειτουργία τους θα απασχολήσουν προσωπικό. Κατά συνέπεια, όλες αυτές οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη, λεφτά και θέσεις εργασίας στην πόλη. Γι’ αυτό ο κόσμος δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, ο κόσμος του Πειραιά περιμένει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα τα έργα, που είχε παγώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης. Τέτοια έργα ήταν η υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, η ολοκλήρωση της λεωφόρου Παπανδρέου κ.λπ. Εκείνο που θέλει πάνω απ’ όλα ο κόσμος είναι ειλικρίνεια.

Όχι να τον παραμυθιάζουν ότι θα γίνει και να αρχίζουν συσκέψεις επί συσκέψεων, μελέτες επί μελετών, προτάσεις και αντιπροτάσεις, διαβουλεύσεις, συνελεύσεις, κ.λπ., με αποτέλεσμα να περνάει ο καιρός και να ξεχνιέται… Απ’ αυτά χόρτασαν οι Πειραιώτες. Όλα γίνονταν και όλα είναι στο μηδέν! Και δεν φταίει ποτέ κανένας. Μόνο… η γραφειοκρατία!

Όταν όμως κυβερνάς επί τεσσεράμισι χρόνια και αντί να ελαχιστοποιείς τη γραφειοκρατία, την αυξάνεις, με περίεργες τροπολογίες και διατάξεις, τότε κάτι δεν κάνεις καλά. Ή δεν θέλεις να το κάνεις καλά και βάζεις μπροστά τη γραφειοκρατία. Όλα αυτά τα βαρέθηκε ο κόσμος. Και απαιτεί πλέον άμεσες παρεμβάσεις, γρήγορες αποφάσεις και σύντομες διαδικασίες. Αν είναι να γίνει κάτι, να γίνει στην ώρα του, αλλιώς ας μην το μελετάνε καθόλου!


Σχολιάστε εδώ