Ο Δ. Χριστόφιας ήταν ένας έντιμος πολιτικός, πιστός στις ιδέες του, τις οποίες είχε βάλει πάνω από όλα…

Ο Δ. Χριστόφιας ήταν ένας έντιμος πολιτικός, πιστός στις ιδέες του, τις οποίες είχε βάλει πάνω από όλα…

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ένας έντιμος πολιτικός, πιστός στις ιδέες του, τις οποίες είχε βάλει πάνω από όλα… Άλλωστε, για κάθε γνήσιο κομμουνιστή οι ιδέες και ο διεθνισμός είναι πάνω και από πατριωτισμούς ή άλλους συναισθηματισμούς. Παρ’ όλα αυτά, με την εκλογή του στην Προεδρία της Κύπρου έδειξε έναν πραγματικά αξιοθαύμαστο ρεαλισμό, ενώ ήταν ο πρώτος στην ιστορία της ΕΕ καθαρόαιμος κομμουνιστής ηγέτης που συμμετείχε σε Συνόδους Κορυφής, εκπροσωπώντας ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ατυχείς στιγμές οι χειρισμοί που κατέληξαν στην έκρηξη στο Μαρί, που αποτέλεσε ένα στρατηγικής σημασίας πλήγμα για την Κύπρο. Επιπλέον, η μαρξιστική θεώρηση της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και η μάλλον παραπλανητική αντίληψη περί Ρωσίας, που φυσικά επί Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σχέση με τη Σοβιετική Ένωση που είχε στο μυαλό του ο Δημήτρης Χριστόφιας, επέσπευσαν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, το «κούρεμα» των καταθέσεων και την υπαγωγή της Κύπρου σε Μνημόνιο.

Οι σοβαρές παραχωρήσεις στις οποίες προχώρησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να στηρίξει τον φίλο και σύντροφο (όπως τον θεωρούσε) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δυστυχώς άφησαν ένα ακόμη βάρος στο διαπραγματευτικό κεκτημένο της άλλης πλευράς… Και δυστυχώς ο Δημήτρης Χριστόφιας ποτέ δεν σταμάτησε να προβάλλει τις ευθύνες της Ελλάδας για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, με έναν τρόπο που πολλές φορές ακουγόταν προβληματικός, σαν να εξίσωνε τις ευθύνες για την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή με το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακαρίου…

Με όλες του τις ιδιομορφίες, ήταν πάντως μια ιστορική μορφή της κυπριακής πολιτικής σκηνής και, όπως βεβαίως αποδείχθηκε, άφησε ένα μεγάλο κενό στο ίδιο το κόμμα του.


Ευχόμαστε περαστικά, φυσικά, στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για το ατύχημα που είχε, με συνέπεια να οδηγηθεί στο χειρουργείο με κάταγμα μηρού. Όμως, πραγματικά, τι ακριβώς νομίζει ότι επιτυγχάνει όταν τη συγκεκριμένη στιγμή σπεύδει και στέλνει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες και θέτει θέμα επανέναρξης συνομιλιών; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είναι στιγμή για να αρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό; Σε ποια βάση θα μπορούσε να γίνει αυτό, και μάλιστα τη στιγμή που με κάθε τρόπο η Τουρκία ακυρώνει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ