Ποιοι ράβουν κοστούμια στη ΝΔ

Ποιοι ράβουν κοστούμια στη ΝΔ

Νέα πρόσωπα, εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες. Πάνω σ’ αυτό το τρίπτυχο θα είναι δομημένη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξαιρετικά περιορισμένος θα είναι ο αριθμός των στελεχών που άσκησαν υπουργικά καθήκοντα στο παρελθόν. Το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη πε­ριλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπουργείων, κατάργηση των θέσεων των αναπληρωτών υπουργών με μία μόνο εξαίρεση, καθώς επίσης και ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Αρχική σκέψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα ολιγομελές και ευέλικτο σχήμα, αλλά στην πορεία αντιλήφθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Αφενός λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και αφετέρου διότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα πρόσθετο έργο να φέρει σε πέρας: Να κλείσει τις πληγές που θα αφήσει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 16 υπουργούς, έναν αναπληρωτή υπουργό και περί του 18 – 20 υφυπουργούς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει λάβει εδώ και αρκετές ημέρες τις τελικές αποφάσεις του όσον αφορά τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο, περιμένει δε τα αποτελέσματα των εκλογών προκειμένου να ολοκληρώσει το παζλ. Οι περισσότεροι εξ όσων θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα έχουν ενημερωθεί από τις αρχές της εβδομάδας, ορισμένοι και νωρίτερα. Μεταξύ αυτών και ο… νέος υπουργός Οικονομικών, ο ρόλος του οποίου θα είναι άκρως σημαντικός τους επόμενους μήνες. Από την Πειραιώς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, επισημαίνουν ωστόσο ότι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για πρόσωπα και υπουργεία απέχουν από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από πρόσωπα πέριξ της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να καταλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, πιθανότατα δίπλα στον κ. Μητσοτάκη και έδρα το Μέγαρο Μαξίμου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πικραμμένος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης με το αιτιολογικό ότι λόγω των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί το κύρος του θεσμού.

Μία από τις καρέκλες του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να καταλάβει ο καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης (υποψήφιος στο Ε­πικρατείας), αλλά και ο έτερος καθηγητής Χρ. Ταραντίλης (Επικρατείας). Ανεξακρίβωτο παραμένει αν θέση στην κυβέρνηση θα αναλάβουν οι Τ. Θεοδωρικάκος και Μ. Γιαννάκου ή αν θα έχουν ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε «πρόσωπα από την Ευρώπη» θεωρήθηκε από ορισμένους ως φωτογραφία για τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν και πρώην ευρωβουλευτή Μ. Σχοινά, το όνομα του οποίου έχει συζητηθεί κι άλλες φορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι θα ενταχθεί ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στ. Πέτσας, και ενδεχομένως ο Θ. Σκυλακάκης.

Στα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν κυβερνητική θέση περιλαμβάνονται οι Κ. Κυρανάκης, Ν. Κεραμέως, Ζ. Ράπτη, Άγγ. Συρίγος, Δ. Βαρτζόπουλος, Κ. Αχ. Καραμανλής, Χρ. Δήμας, Δ. Καιρίδης, Τ. Γαϊτάνης κ.ά. Από την παλιά φρουρά θέση στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα καταλάβουν οι Ν. Δένδιας, Β. Κικίλιας, Κ. Χατζηδάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μ. Βορίδης, ενώ χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αναλάβει και ο Λ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Δένδιας προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, για το οποίο έχει ακουστεί και το όνομα του Γ. Κουμουτσάκου. Ο κ. Χατζηδάκης προορίζεται για το υπουργείο Παιδείας, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρχε η φήμη ότι ενδεχομένως να είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής. Ο Αδ. Γεωργιάδης θα αναλάβει το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει έμφαση στον τομέα, αφού από εκεί θα προέλθουν οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και η ανάκαμψη της οικονομίας. Για το Άμυνας έχει ακουστεί το όνομα του Β. Κικίλια, αλλά το τελευταίο σενάριο θέλει το χαρτοφυλάκιο να ανατίθεται σε απόστρατο αξιωματικό του Στρατού.

Η έκπληξη μπορεί να έρθει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς φήμες ανέφεραν ότι μπορεί να έχουμε τη «μεγάλη επιστροφή» του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος πέρασε από το συγκεκριμένο υπουργείο με ιδιαίτερη επιτυχία. Αλήθεια ή ψέματα, θα φανεί τη Δευτέρα, όταν και θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Όσον αφορά την προεδρία της Βουλής, ακούγονται έντονα τα ονόματα των Ν. Κακλαμάνη, Κ. Τσιάρα και Κ. Τα­σούλα, με τον τελευταίο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ποια υπουργεία συγχωνεύονται

Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, την Τρίτη συνεδριάζει και μπαίνουν οι βάσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αναμένεται να αφορά την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης. Εκτός από τις διορθωτικές κινήσεις στην οργάνωση του κυβερνητικού σχήματος θα περιέχει τις αλλαγές που θα γίνουν στον Ποινικό Κώδικα, κυρίως όσον αφορά τις διατάξεις που ανοίγουν την πόρτα της εξόδου ακόμα και σε τρομοκράτες, όπως υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι.

Συγχωνεύσεις υπουργείων
Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις υπουργείων και μεταφορές αρμοδιοτήτων.

Βασικές αλλαγές θα γίνουν στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Το Εσωτερικών θα γίνει νέο υπερ-υπουργείο και θα περιλαμβάνει το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ό,τι έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το νέο Δημόσιας Τάξης θα περιλαμβάνει το Μεταναστευτικής Πολιτικής και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στο Μαξίμου θα υπάγεται το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που θα τρέξει την ψηφιοποίηση σε όλα τα υπουργεία, ώστε να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην περιμένουν για να παραλάβουν ένα δημόσιο έγγραφο, όπως σημειώνει γαλάζιο στέλεχος.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο θα είναι και ο υπουργός Συντονισμού, ο οποίος θα εξετάζει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και θα συντονίζει και θα παρεμβαίνει όποτε κρίνεται αναγκαίο για να τρέξουν οι διαδικασίες.


Σχολιάστε εδώ