Όσο κι αν θέλουν να βάλουν στην άκρη την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι εδώ…

Όσο κι αν θέλουν να βάλουν στην άκρη την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι εδώ…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


Όσο κι αν θέλουν να βάλουν στην άκρη την Ελλάδα, να μας φορέσουν… χειροπέδες και να σφίξουν τη θηλιά για να μας προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, ακόμη και να μας σβήσουν από τον χάρτη, η Ελλάδα είναι εδώ. Και κάθε μέρα τούς στέλνει τα… χαιρετίσματά της.

Τη μια μέρα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αναδείχθηκε ΜVP (πολυτιμότερος παίκτης) στο πρωτάθλημα του NBA, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Και στη φανταχτερή εκδήλωση που έγινε στην Καλιφόρνια υψώθηκε η ελληνική σημαία. Δακρυσμένος εκείνη τη μεγάλη ώρα για αυτόν, ο Γιάννης είπε: «Ευχαριστώ τους Έλληνες και τους Νιγηριανούς που με στηρίζουν. Είναι 6 το πρωί στην Ελλάδα, αλλά ξέρω ότι είναι δίπλα μου, γιατί μου στέλνουν μηνύματα. Ήμουν 18 χρονών στην Ελλάδα όταν με εμπιστεύθηκαν και με έφεραν εδώ».

Μια μέρα μετά ήρθε κι άλλη ελληνική επιτυχία. Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 25 μ. αεροβόλο πιστόλι των γυναικών στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ. Και εκεί σηκώθηκε ψηλά η ελληνική σημαία. Αλλά και ο Χρήστος Βολικάκης μάς χάρισε δύο χρυσά μετάλλια στην ποδηλασία.

Η Ελλάδα είναι εδώ, τους αρέσει – δεν τους αρέσει…


Υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής, και όχι μόνο, τα οποία έχουν γνώση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία από τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του Ερντογάν, λένε ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας από τις πρωτοβουλίες του τούρκου Προέδρου όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά ακόμα και με την Αμερική και με χώρες γειτονικές του, όπως το Ισραήλ. Και ήδη έχει αρχίσει η αμφισβήτησή του. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι είναι η αρχή του τέλους του Ερντογάν. Εκτός κι αν αποδειχθεί… εφτάψυχος.


«Εάν δεν αλλάξει κάτι στις φυλακές του Κορυδαλλού θα είμαστε οι “παρίες” της Ευρώπης, γιατί “ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται στο επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της” (Ντοστογιέφσκι)», γράφει σε άρθρο του ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Γρηγόρης Καλφέλης, με αφορμή την ασύδοτη δράση των συμμοριών στον Κορυδαλλό και τη… σφαγή μεταξύ τους, άλλο ένα «επεισόδιο» της οποίας έγινε την περασμένη Τρίτη.


Ο τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός και ιδρυτικό στέλεχος του πολιτικού κόμματος «Αριστερή Κίνηση» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν σε άρθρο του καταλήγει ως εξής: «Ο κυπριακός λαός δεν θέλει νέες στρατιωτικές βάσεις, εντάσεις και πολέμους στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτήν τη βάση, θα έπρεπε να αποχωρήσουν και οι αμερικανο-βρετανικές βάσεις. Θέλουμε αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου και της περιοχής. Θέλουμε μια ειρηνική και ομόσπονδη Κύπρο».


«Γιατί ένας Κύπριος να συνεχίσει να πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν και τώρα παραμείνει ουσιαστικά θεατής;», διερωτάται ο Νίκος Κατσουρίδης, πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Χαραυγή» και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, σε άρθρο του στα «Νέα», επισημαίνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Κύπρο».


Σχολιάστε εδώ