Ο Γ. Παπανδρέου δημιουργεί πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής

Ο Γ. Παπανδρέου δημιουργεί πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής

Μια βδομάδα πριν από τις εκλογές

-Διαφωνεί με την ψήφο ανοχής στη ΝΔ
-Σενάρια αποστασιοποίησης του πρώην προέδρου μετά τις εκλογές

Στο «παρά πέντε» των εθνικών εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου αμφισβητεί ανοιχτά και δημόσια τη στρατηγική της Φ. Γεννηματά και δυσκολεύει τις προσπάθειες ούτως ώστε το Κίνημα Αλλαγής να επιτύχει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Την ίδια στιγμή που το κόμμα δίνει σκληρή μάχη να ξεκολλήσει από το 7% και να πάει ψηλότερα.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσημη τοποθέτηση της κ. Γεννηματά ότι αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο παροχής ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (ΑΝΤ1) εξέφρασε την κατηγορηματική διαφωνία του σε μια τέτοια προοπτική. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος και την έντονη δυσφορία αρκετών στελεχών.

Τόσο η κ. Γεννηματά όσο και το περιβάλλον της απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η γραμμή προς τα στελέχη ήταν «να μην απαντήσουν». Στη Χαρ. Τρικούπη είναι διάχυτη η εντύπωση, αν όχι η βεβαιότητα, ότι μετά τις εκλογές, με την πρώτη ευκαιρία (αφορμή), ο κ. Παπανδρέου θα διαχωρίσει τη θέση του από το Κίνημα Αλλαγής και θα αυτονομηθεί πολιτικά.

Η αλλαγή πλεύσης της κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σε ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως είναι η μετεκλογική στάση του Κινήματος Αλλαγής, εξέπληξε αρκετούς εντός και εκτός κόμματος. Προάγγελος αυτής της εξέλιξης ήταν τα όσα σχετικά είχε πει λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κ. Σκανδαλίδης στο Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», τα οποία δημοσίευσε το «ΠΑΡΟΝ» στην πρώτη σελίδα την περασμένη Κυριακή.

«Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις της κ. Γεννηματά που σηματοδότησαν την αλλαγή γραμμής. Κατέστησε δε σαφές ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική και με πολιτική αστάθεια, που διώχνει τους επενδυτές και απομακρύνει την ανάπτυξη και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων.

Ταυτόχρονα, όμως, επιτέθηκε κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι με τη δήλωσή του πως αν δεν υπάρξει ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία θα πάμε σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο επιχειρεί να φοβίσει και να εκβιάσει τον ελληνικό λαό, ώστε στις εκλογές να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Με εξαίρεση τον Γ. Παπανδρέου, κανένα άλλο στέλεχος δεν εξέφρασε ανοιχτά και δημόσια τη διαφωνία του, ακόμη και όσοι ενδεχομένως διατηρούν επιφυλάξεις για την αλλαγή πλεύσης. Και αυτό πιθανότατα διότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Στις δηλώσεις της η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα τρία ζητήματα στα οποία το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να συμπορευτεί (συμπράξει) με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι: Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της απλής αναλογικής, και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η συνεργασία σε αυτά τα θέματα σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με συγκυβέρνηση. Πρόκειται, όπως τόνισε, για υπεύθυνη αντιπολίτευση, ούτως ώστε η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες.


Σχολιάστε εδώ