Τάραξε τα νερά ο Καραμανλής

Τάραξε τα νερά ο Καραμανλής

-Ενοχλήθηκαν Τσίπρας και Παπανδρέου
-Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια και καθαρό ορίζοντα

Θορύβησε αρκετούς –αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις– η πρώτη, ύστερα από δέκα χρόνια, δημόσια και εφ’ όλης της ύλης δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Απόδειξη ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον ήθελαν σιωπηλό και να μην τοποθετείται για μείζονος σημασίας ζητήματα, μην τυχόν και τους… χαλάσει τη σούπα. Αυτό πάντως που ενόχλησε ιδιαίτερα ήταν οι αναφορές του στα εθνικά θέματα, με έμφαση στο Μακεδονικό, και την οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Αμφότεροι με μεγάλες ευθύνες, ο πρώτος για τις εξελίξεις στο ζήτημα με τα Σκόπια και ο δεύτερος όσον αφορά την οικονομία, καθώς ήταν εκείνος που ως πρωθυπουργός έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και τα Μνημόνια.

Ειδικώς δε στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι όφειλε να διεκδικήσει περισσότερα στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα τον κατηγόρησε ότι δεν αξιοποίησε σωστά και όσο μπορούσε το κεκτημένο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Είπε όσα είπε και προκλήθηκε… αναταραχή. Ενώ για περισσότερα από δέκα χρόνια ο κ. Τσίπρας απέφευγε –για κομματικές σκοπιμότητες– κάθε είδους κριτική προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή, θυμήθηκε να τον κατηγορήσει ότι «ήταν ο πρώτος που άφησε ανοιχτή την πόρτα στα Μνημόνια και επέλεξε να φύγει». Θυμήθηκε επίσης ότι την περίοδο 2004 – 2009 έγιναν χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο!

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τις γνωστές θεωρίες του περί «καταστροφικών επιλογών» των κυβερνήσεων Καραμανλή, λησμονώντας το περίφημο σλόγκαν «λεφτά υπάρχουν» και την άρνησή του το 2009 να βάλει πλάτη για τη λήψη σκληρών μέτρων με στόχο να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας.

Αίσθηση προκάλεσε η στήριξη, ανοιχτή και στον υπέρτατο βαθμό, που εξέφρασε ο Κ. Καραμανλής προς το πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη. «Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και καθαρό ορίζοντα. Έχουμε ανάγκη να ξαναβρούμε την αυτοεκτίμησή μας, μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας, που θα αναλάβει το έργο της εθνικής ανασυγκρότησης. Την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη».

Πληροφορίες από το περιβάλλον τόσο του πρώην πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας συγκλίνουν στο ότι οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τα τελευταία χρόνια. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ικανοποίησή του για την ενεργή στήριξη που του παρέχει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος –σημειωτέον– μετά την ομιλία του στο Βελλίδειο έκανε περιοδεία σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας από τους πολίτες στις εκλογές να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ