Δύσκολη η κατάργηση της απλής αναλογικής στη νέα Βουλή

Δύσκολη η κατάργηση της απλής αναλογικής στη νέα Βουλή

-Χρειάζονται 200 βουλευτές

Η κατάργηση της απλής αναλογικής βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν την επομένη κιόλας των εκλογών, ούτως ώστε η χώρα να αποφύγει το «καταστροφικό σενάριο» της πολιτικής αποδιάρθρωσης και της ακυβερνησίας, που αναπόφευκτα θα δράσει ανασταλτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικο­νομίας και όχι μόνο. Στόχος δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος.

Η τύχη του όλου εγχειρήματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για την ακρίβεια με την κοινοβουλευτική δύναμη ενός εκάστου των κομμάτων.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών, ούτως ώστε το νέο σύστημα να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές και 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί στις επόμενες. Το ευκταίο για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν το δεύτερο σενάριο, η κατάργηση της απλής αναλογικής να είναι άμεση προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια περίοδο πολιτικών αναταράξεων. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πλην της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής (υπήρξε πρόσφατα ρητή δέσμευση), κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ή από αυτά που ενδέχεται να μπουν πρώτη φορά στη Βουλή δεν έχει ταχθεί κατά της απλή αναλογικής. ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ είναι υπέρ, αν και διαφορετικούς λόγους καθένα από αυτά, η Χρυσή Αυγή είχε ψηφίσει υπέρ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, που ενδέχεται να μπουν στη Βουλή, δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επαναφορά της προηγούμενου εκλογικού συστήματος. Και αυτό διότι η απλή αναλογική ευνοεί τα μικρότερα κόμματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής δεν αρκούν για την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Είναι απαραίτητο τα δύο κόμματα να αθροίζουν τουλάχιστον 200 βουλευτές, ενδεχόμενο που αυτήν τη στιγμή δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες. Ακόμη και αν η ΝΔ εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία, άνω των 160 βουλευτών, χρειάζεται το Κίνημα Αλλαγής να πλησιάσει τις… 40 έδρες.

Στόχος εντελώς… ανέφικτος, καθώς οι τελευταίοι χειρισμοί της Φ. Γεννηματά έχουν ανακόψει την όποια δυναμική είχε αρχίσει να καταγράφει το κόμμα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, τα δύο κόμματα θα προχωρήσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την προοπτική όμως να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι να προχωρήσει στην κατάργηση της απλής αναλογικής και για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα φαινόμενα ακυβερνησίας σε περιφέρειες και δήμους, για τα οποία είχε κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αναλάβουν οι νέες περιφερειακές – δημοτικές αρχές.

Στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, αρκούν οι ψήφοι 151 βουλευτών. Παράλληλα, ως κυβέρνηση η ΝΔ θα αναλάβει σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της εξουσίας περιφερειαρχών και δημάρχων, ούτως ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Φωτό: vouliwatch.gr


Σχολιάστε εδώ